06:00 - 08:00 CET
07:00 - 09:00 GRT
Track
by
SWEET WEEKEND

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Κυριακή, 14 Απριλίου 2024  7:12 CET  |  8:12 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
O Dimitri Tiomkin συναντά τον Ernest Hemingway Ιούλιο μήνα
O Dimitri Tiomkin συναντά τον Ernest Hemingway Ιούλιο μήνα
Άρθρο: "O Dimitri Tiomkin συναντά τον Ernest Hemingway Ιούλιο μήνα"
από την Κία Σακελλαρίδου


Η Κία Σακελλαρίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ιταλική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε στον τομέα της εταιρικής επικοινωνίας. Από τις εκδόσεις Χρήστος Δαρδανός έχουν εκδοθεί τα βιβλία της Νύχτες με Νοτιά, ποίηση, Τα Κοχύλια του Ονούφριου, πεζογραφία, Οι Αναμνήσεις έχουν Γεύση, πεζογραφία. Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης εκδόθηκε το βιβλίο της Οι Επισκέψεις, πεζογραφία. Κείμενα και ποίησή της δημοσιεύονται στο περιοδικό Απόπλους. Άρθρα της σχετικά με τη μουσική εμφανίζονται στην ιστοσελίδα Classical Radio.gr. Είναι μέλος του λογοτεχνικού ιδρύματος Fondazione Premio Napoli.
___________________________

Στην καρδιά του καλοκαιριού, τα μελτέμια να πνέουν στο Αιγαίο, να θυμίζουν την αίσθηση από το πρώτο διάβασμα του βιβλίου του Ernest Hemingway ‘ο Γέρος και η Θάλασσα’ (1951, Cuba). Από εκείνο το μακρινό καλοκαίρι της εφηβείας παραμένει η παράδοξη ανάμνηση της γνωριμίας με τον Ernest. Ωστόσο, τα ερωτηματικά του παράδοξου ολοένα και σιωπούν καθώς τον κάθε Ιούλιo διαδέχεται ένας άλλος όμοιος και διαφορετικός συνάμα. Κι όσο εμβαθύνουμε στην κατανόηση της προσωπικότητας του συγγραφέα, τόσο λιγοστεύουν τα ερωτηματικά, τόσο αυξάνεται η συν-αίσθηση. O Εrnest Hemingway (Ιούλιος 1899-Ιούλιος 1961) , όταν κάποτε ρωτήθηκε σχετικά με το συμβολισμό της νουβέλας του ‘Ο Γέρος και η Θάλασσα’ απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Η θάλασσα είναι η θάλασσα. Ο γέρος είναι ο γέρος. Το ψάρι είναι το ψάρι όπως είναι κάθε σκυλόψαρο, ούτε καλύτερο ούτε χειρότερο. Αυτά που κάποιοι λένε περί συμβολισμού είναι όλα ανοησίες. Ό,τι κρύβεται πίσω από τη διήγηση είναι αυτό που βλέπεις … εάν γνωρίζεις… ΄Ετσι χτίζει ο Hemingway τον ήρωά του τον γεροψαρά. … - Υπάρχουν πολλοί καλοί ψαράδες και λιγοστοί σπουδαίοι. Όμως ένας είναι ο ψαράς, εσύ … - Ψάρι σε αγαπώ και σε σέβομαι βαθιά. Ωστόσο θα σε σκοτώσω πριν από το τέλος της ημέρας… - Μου παίρνεις τη ζωή, ψάρι, αλλά έχεις το δικαίωμα να το κάνεις αυτό. Δεν έχω δει ποτέ μου μεγαλύτερο, ομορφότερο, πιο γαλήνιο, πιο ευγενικό πλάσμα από σένα αδελφέ μου. Έλα, σκότωσέ με. Δεν με ενδιαφέρει ποιός θα σκοτώσει ποιόν…

Το 1958 παρουσιάστηκε η ομώνυμη ταινία με πρωταγωνιστή τον Spencer Tracy. Την μουσική του έργου είχε συνθέσει ο βετεράνος συνθέτης μουσικής ταινιών Dimitri Tiomkin, o oποίος το 1959 κέρδισε για τη συγκεκριμένη ταινία ένα από τα τέσσερα Όσκαρ του. Ο Τiomkin (1894-1979), γεννημένος στην Ουκρανία και μεγαλωμένος στη Ρωσία, δίχως άλλο είδε στην απεραντοσύνη του ουρανού και της αμερικανικής γης την αντανάκλαση της απέραντης στέπας της γενέτειράς του. Και μεγαλούργησε στη νέα του πατρίδα, κατορθώνοντας να εκφράσει το αμερικανικό πνεύμα όσο λίγοι, ως ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες μουσικής ταινιών του Holywood. - … Δεν είμαι o Prokovief, δεν είμαι o Tchaikovsky. Όμως ό,τι γράφω είναι καλό γι’ αυτό που κάνω. Γι’ αυτό παιδιά βοηθήστε με … Ο Dimitri Tiomkin παραλαμβάνει από τον Ernest Hemingway τον ήρωα-γέρο και τον ήρωα-πελώριο ψάρι: ‘Ο ρόλος της μουσικής είναι να συμμετέχει στην περιγραφή των χαρακτήρων. Να βοηθάει στην ολοκλήρωση των προσωπογραφιών. Δουλειά μου είναι, με τα μουσικά μου θέματα, να υπογραμμίζω τους χαρακτήρες’. Η ιδιοφυϊα του Tiomkin έγκειται στην ικανότητά του να συνθέτει θέματα και να βρίσκει μετά τον τρόπο να δημιουργεί τους κατάλληλους για το σενάριο και για την οπτική εικόνα ηχητικούς χρωματισμούς. Όχι όμως και στην δυνατότητα να κατασκευάζει με τα θέματά του μία συμφωνική δομή που θα μπορούσε να σταθεί αυτούσια. Έχοντας επίγνωση της αδυναμίας του αυτής, σε κάποια απονομή Όσκαρ, χαριτολογώντας ίσως, ευχαριστεί τους προγενέστερους συνθέτες που επηρέασαν τις συνθέσεις του… τον Beethoven, τον Tchaikovsky, τον Rimsky-Korsakov και πολλά άλλα μεγάλα ονόματα της ευρωπαϊκής κλασικής μουσικής. Όπως μονολογεί ο ψαράς του Hemingway μέσα στη βαρκούλα του: … - Ήρθε η ώρα να σκεφτώ μονάχα ένα πράγμα. Για ποιόν λόγο έχω γεννηθεί… -

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  8 - 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO