06:00 - 08:00 CET
07:00 - 09:00 GRT
Track
by
SWEET WEEKEND

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Κυριακή, 14 Απριλίου 2024  6:18 CET  |  7:18 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Στήλη: "Μουσική από Κούνια" #015
Στήλη:
Μουσική από Κούνια
από τον Ηλία Σακαλάκ


Ο Ηλίας Σακαλάκ γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Trinity College of Music (Cello Perf. LTCL Dip.TCL). Είναι μέλος της ορχήστρας Καμεράτα από την ίδρυσή της και έχει γράψει τα βιβλία "Σωματικά και Ψυχολογικά προβλήματα των μουσικών" και "Μουσικές Βιταμίνες, στοιχεία μουσικής ιατρικής, μουσικής ψυχολογίας". Εκπαιδευτικά του προγράμματα έχουν παρουσιασθεί με επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής και στην Στεγή Γραμμάτων και Τεχνών. Ήταν υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος της Ορχήστρας Καμεράτα στα δημοτικά σχολεία για τρία χρονιά και το 2010 δημιούργησε την ομάδα "Μουσικοί για Παιδιά" προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε παιδιατρικά νοσοκομεία.
___________________________


Είναι γνωστό ότι η ζωή της πόλης προκαλεί υπερένταση. Για πολλούς, ένα ήσυχο εξοχικό τοπίο μετά από κάποια στιγμή προκαλεί πλήξη, αποκοπή από την ζωή, μια και η ‘ζωή’ σχετίζεται με διαρκή θόρυβο και δραστηριότητα! Στην πραγματικότητα, το θορυβώδες περιβάλλον αναπαριστά έναν βαθύ ψυχολογικό φόβο για κάποιον που συνειδητά η υποσυνείδητα προσπαθεί να αποφύγει τα συναισθήματα του και τις σκέψεις του. Διότι μένοντας κανείς σε ήσυχο περιβάλλον φέρνει στην επιφάνεια τις σκέψεις και τον εσωτερικό του κόσμο.

Δεν είναι σύμπτωση το ότι τόσο στην τέχνη όσο και στην λογοτεχνία, η φύση συμβολίζει τα συναισθήματα. Και η φύση και το συναίσθημα μπορεί να είναι άγρια και μη ελεγχόμενα. Η ανθρωπότητα έχει δείξει την ανάγκη να θέλει να κυριαρχήσει και στα δύο.

Αν έχουμε σκοπό να μάθουμε να ακούμε, θα πρέπει να επιβραδύνουμε τους σωματικούς και ψυχολογικούς μας ρυθμούς, και από ανθρώπινα εργαλεία να γίνουμε ανθρώπινες υπάρξεις!

Εάν κάποιοι, αισθάνονται ότι οι πόλεις και γενικότερα το περιβάλλον τους είναι αρκετά θορυβώδες, για κάποιους άλλους ο θόρυβος και η φασαρία αυτή είναι ενθαρρυντική και υποδηλώνει την ύπαρξη ζωής!

Το πρόβλημα του θορύβου και της ηχορύπανσης δεν είναι βέβαια κάτι καινούργιο. Πολλά χρόνια πριν, στην εποχή του Ιουλίου Καίσαρα, απαγορευόταν στις άμαξες τις εποχής να τρέχουν αργά το βράδυ στα καλντερίμια της Ρώμης γιατί έκαναν φασαρία. Αν και την εποχή εκείνη, η την εποχή της Βασίλισσας Ελισάβετ και του Ναπολέοντα, δεν υπήρχαν σειρήνες από συναγερμούς αυτοκινήτων καταστημάτων κλπ, υπήρχαν διαπεραστικοί ήχοι από τρομπέτες, από σιδηρουργούς και τα αμόνια τους, από άμαξες κλπ.

Τον 19ο και 20ον αιώνα, έγιναν πολλές φορές, και σε διάφορα σημεία της Ευρώπης, εκστρατείες για να περιορισθούν οι χτύποι από τις καμπάνες και τα ρολόγια των εκκλησιών.

«Στις μέρες μας, που υπάρχουν αναρίθμητα ρολόγια, το να χτυπάνε διαρκώς οι καμπάνες των εκκλησιών στις μεγάλες πόλεις, είναι μία πράξη βάρβαρη». Αυτά έγραφε, το 1898, ο γιατρός J. Girdner από την Νέα Υόρκη, παρακινώντας μία εκστρατεία εναντίον του θορύβου της εποχής εκείνης. Μία άλλη κριτική του 1880, από τη Αγγλία αυτή την φορά, είναι το ίδιο έντονη με αυτή του Girdner: «…στις πόλεις μας, τα αυτιά μας δεν ξεκουράζονται πια ποτέ με όλους αυτούς τους θορύβους από τα τραίνα, τις καμπάνες των εκκλησιών, κλπ».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  8 - 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO