16:00 - 18:00 CET
17:00 - 19:00 GRT
Track
by
20TH CENTURY CLASSICS

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024  16:57 CET  |  17:57 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Samos Young Artists Festival 2012
Samos Young Artists Festival 2012
6 έως 12 Αυγούστου
στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου στη Σάμο


Το Samos Young Artists Festival πραγματοποιείται για 3η συνεχόμενη χρονιά στη Σάμο τον μήνα Αύγουστο.

Πρόκειται για την συνάντηση ταλαντούχων μουσικών απ’ όλον τον κόσμο οι οποίοι παρουσιάζουν γνωστά έργα της παγκόσμιας μουσικής κληρονομιάς αλλά και καινούργιες, πρωτότυπες συνθέσεις. Το φεστιβάλ προσφέρει ένα ιδιαίτερο πλαίσιο συνεργασίας, δίνοντας στους καλλιτέχνες την δυνατότητα να έρθουν στο νησί για να δημιουργήσουν. Οι συναυλίες πραγματοποιούνται στο αρχαίο θέατρο του λιμανιού του Πυθαγορείου της Σάμου, χώρος ο οποίος έχει κηρυχθεί από την UNESCO παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, ως το πρώτο οχυρωμένο λιμάνι του κόσμου.

Από τις 6 έως και τις 12 Αυγούστου του 2012 θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε επτά ημέρες δημιουργίας, ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλλιτέχνες από Ελλάδα, Γερμανία, Ισλανδία, Μ. Βρετανία, Τουρκία, Ισραήλ και ΗΠΑ.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ ανέλαβε το 2012 η διεθνούς φήμης Ελληνίδα μαέστρος και συνθέτρια Κωνσταντία Γουρζή.

Ένας από τους στόχους του φεστιβάλ είναι να φέρει κοντά νέους μουσικούς, νέα μουσικά σύνολα ούτως ώστε παράλληλα με τη μουσική ανταλλαγή να γίνει και μια ανταλλαγή σκέψεων, νέας παρουσίασης, ερμηνείας και ρεπερτορίου της μουσικής τόσο γόνιμης και αναγκαίας ιδίως στις μέρες μας.

Το Φεστιβάλ αναζήτησε μουσικούς και σύνολα από διαφορετικές χώρες, ούτως ώστε να γίνουν διακριτά τα κοινά σημεία αλλά και οι διαφορές μεταξύ τους έτσι ώστε αυτή η θετική τριβή να συζητηθεί, να γίνει αφορμή για ανταλλαγή μεταξύ όλων των μουσικών αλλά και του κοινού.

Το φετινό πρόγραμμα είναι τέτοιο ούτως ώστε να μην αναδεικνύεται μόνο η κλασσική μουσική αλλά και η παρουσίαση σύγχρονων έργων και τζαζ. Το κάθε σύνολο θα ερμηνεύσει έναν σύγχρονο συνθέτη από τη χώρα του, ενώ στο τέλος θα υπάρχει ένα σύνολο τζαζ που θα αυτοσχεδιάσει με όλους τους μουσικούς μαζί πάνω σε ελληνικά θέματα αλλά και σε θέματα συνθετών που το 2012 έχουν ένα γενέθλιο. Οι διαφορετικές εθνικότητες των μουσικών ενώνονται όλες μαζί στο κλείσιμο του φεστιβάλ με τον αυτοσχεδιασμό και γίνονται μία εθνικότητα. Αυτή της μουσικής, η οποία ξεπερνάει όλα τα πολιτικά όρια και δεσμά φέρνοντας κοντά, ό,τι η πολιτική δεν μπορεί να κάνει.

Τούρκοι μουσικοί, μαζί με Έλληνες και Ισραηλίτες, με Αμερικανούς, Άγγλους, Γερμανούς και Ισλανδούς. Χώρες, με ξεχωριστή ιστορία η κάθε μία αλλά και με ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ τους. Μεταξύ άλλων θα τιμηθεί φέτος για τα 50 χρόνια από τον θάνατό του και ο έλληνας (Σάμιος) συνθέτης Μανώλης Καλομοίρης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι μουσικοί, οι οποίοι παραμένουν καθ όλη την διάρκεια του φεστιβάλ, έχουν την δυνατότητα να μοιραστούν τις ιδέες και σκέψεις τους και με τους συνθέτες του σήμερα, καθηγητές μουσικής αλλά και Διευθυντικά στελέχη των σχολών τους, καθώς στο φεστιβάλ θα παρευρεθούν o συνθέτης και Πρύτανης της Μουσικής Ακαδημίας της Ιερουσαλήμ και ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του Manhattan School of Music.

Το όραμα των δημιουργών, της καλλιτεχνικής διευθύντριας και όλων των συντελεστών για το φεστιβάλ της Σάμου είναι να γίνει στο νησί ένας καινούργιος πνευματικός χώρος δημιουργίας για νέα και φρέσκα καλλιτεχνικά και μουσικά δρώμενα. Από εκεί θα ακτινοβολήσουν σε όλο τον κόσμο δημιουργώντας έτσι μια συνέχεια και ένα θετικό θεσμό στο νησί, που αν και ακριτικό δεν είναι αφημένο αλλά ξαναγεννιέται. Ένα φεστιβάλ που να μπορεί πραγματικά να κάνει περήφανους τους Έλληνες σε μία περίοδο δύσκολη που όμως δεν στερείται ιδεών και δημιουργίας.

Sponsored by ClassicalRadio
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  10 - 16 ΙΟΥΝΙΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO