12:00 - 14:00 CET
13:00 - 15:00 GRT
Track
by
MASTERPIECE

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024  12:32 CET  |  13:32 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Στήλη: "Μουσική από Κούνια" #019
Στήλη:
Μουσική από Κούνια
από τον Ηλία Σακαλάκ


Ο Ηλίας Σακαλάκ γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Trinity College of Music (Cello Perf. LTCL Dip.TCL). Είναι μέλος της ορχήστρας Καμεράτα από την ίδρυσή της και έχει γράψει τα βιβλία "Σωματικά και Ψυχολογικά προβλήματα των μουσικών" και "Μουσικές Βιταμίνες, στοιχεία μουσικής ιατρικής, μουσικής ψυχολογίας". Εκπαιδευτικά του προγράμματα έχουν παρουσιασθεί με επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής και στην Στεγή Γραμμάτων και Τεχνών. Ήταν υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος της Ορχήστρας Καμεράτα στα δημοτικά σχολεία για τρία χρονιά και το 2010 δημιούργησε την ομάδα "Μουσικοί για Παιδιά" προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε παιδιατρικά νοσοκομεία.
___________________________


Πριν από 25 περίπου χρόνια, στην εφημερίδα Chicago Sun Times, είχε δημοσιευθεί μία μελέτη σχετικά με την έκταση της ζωής των μουσικών. Σύμφωνα με το άρθρο, ο γιατρός Dr. Donald Atlas, στο πανεπιστήμιο της California στο San Diego, με την μελέτη που έκανε βρήκε ότι οι μαέστροι συμφωνικών ορχηστρών ζούσαν κατά μέσο όρο πέντε χρόνια περισσότερο απ΄ ότι ο μέσος αμερικάνος πολίτης. Στην ουσία, κανένας μαέστρος δεν είχε πεθάνει πριν από την ηλικία των 58 ετών! Αναφερόμενος στην αιτία αυτής της πραγματικότητας, ο Atlas συμπέρανε ότι η ‘μακροζωία οφειλόταν στην ευχαρίστηση που είχαν οι μαέστροι από την δουλειά τους και στην γενική ευχάριστη διάθεση τους.

Η θεραπευτική αξία της μουσικής αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο μέσα από τις εφαρμογές της μουσικοθεραπείας. Ένας ιδιαίτερα εντυπωσιακός όγκος της βιβλιογραφίας έχει ασχοληθεί με την αξία που έχει η μουσική στο να προκαλεί θετικές αντιδράσεις σε άτομα με ιδιαίτερα προβλήματα, όπως ασθενείς σ το τελευταίο στάδιο κάποιας σοβαρής ασθένειας, ασθενείς με χρόνια ψυχικά προβλήματα, κλπ. Όταν η επικοινωνία, προφορική η οποιαδήποτε άλλη, έχει γίνει πλέον αδύνατη με αυτά τα άτομα για κάποιον λόγο, τότε η μουσική προσφέρει ένα πολύ δυνατό εργαλείο για να αγγίξει τον πυρήνα αυτών των ατόμων. Προφανώς, λόγω του ότι και σε αυτά τα άτομα υπάρχουν συναισθήματα που χρειάζεται να καλλιεργηθούν. Η μουσική, προσφέρει ένα δυνατό εργαλείο για την ομοιόμορφη εξάσκηση των συναισθημάτων.

Από την πρωτόγονη ιστορία, η ‘μαγική’ χρήση της μουσικής στην ιατρική έχει υπηρετήσει σαν ένα θεραπευτικό στοιχείο, μέσα από την συναισθηματική δύναμη κάθαρσης. Ο ανθρωπολόγος Gilbert Rouget αναφέρει εκτεταμένη χρήση της μουσικής από πολλούς πολιτισμούς. Μέσα από την μουσική, τα άτομα οδηγούνταν σε μία παράφορη εξάντληση, απ’ όπου η ίαση μπορούσε να συμβεί πιο εύκολα. Μέσα από την ικανότητα που έχει η μουσική να αναγνωρίζει και να συντονίζει ηχητικά, είτε με την συναισθηματική κατάσταση του ασθενούς, είτε με τον θεό που ήταν υπεύθυνος για πρόκληση της θλίψης, διευκολυνόταν η διαδικασία της θεραπείας. Αυτή η διαδικασία της αναγνώρισης, είναι κατά κάποιο τρόπο παρόμοια με αυτό που οι ψυχολόγοι καλούν ‘εμβίωση’, η την ικανότητα που έχουμε να κατανοούμε ο ένας τα συναισθήματα του άλλου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  10 - 16 ΙΟΥΝΙΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO