02:00 - 06:00 CET
03:00 - 07:00 GRT
Track
by
CLASSICAL DREAMS

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024  5:58 CET  |  6:58 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Ο Debussy αντικρίζει το κορίτσι με τα λιναρένια μαλλιά
Ο Debussy αντικρίζει το κορίτσι με τα λιναρένια μαλλιά
Άρθρο: "Ο Debussy αντικρίζει το κορίτσι με τα λιναρένια μαλλιά"
από την Κία Σακελλαρίδου


Η Κία Σακελλαρίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ιταλική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε στον τομέα της εταιρικής επικοινωνίας. Από τις εκδόσεις Χρήστος Δαρδανός έχουν εκδοθεί τα βιβλία της Νύχτες με Νοτιά, ποίηση, Τα Κοχύλια του Ονούφριου, πεζογραφία, Οι Αναμνήσεις έχουν Γεύση, πεζογραφία. Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης εκδόθηκε το βιβλίο της Οι Επισκέψεις, πεζογραφία. Κείμενα και ποίησή της δημοσιεύονται στο περιοδικό Απόπλους. Άρθρα της σχετικά με τη μουσική εμφανίζονται στην ιστοσελίδα Classical Radio.gr. Είναι μέλος του λογοτεχνικού ιδρύματος Fondazione Premio Napoli.
___________________________

Η κόμη φλόγα ιπτάμενη πόθων … La chevelure vol d’ une flame de desirs … La chevelure, η κόμη … Les desirs, οι πόθοι…

La chevelure … les desirs … La chevelure … les desirs … α, η μουσική της ποίησης!

Όταν o Claude Debussy βυθίζεται στην ποίηση του Stephane Mallarme μοιάζει να αναζητάει μέσα σε αυτήν το στοιχείο που θα τον οδηγήσει στην έμπνευση ώστε να κατορθώσει να αποτυπώσει στη μουσική του τις αισθητικές εντυπώσεις που προκαλούν οι λέξεις του ποιητή.

Ο μουσικός Debussy ακούει στις λέξεις του ποιητή Mallarme τον ‘καθαρό ήχο’ : La chevelure vol d’ une flame a l’ extreme / Occident de desirs pour la tout deployer / Se pose (je dirais mourir un diademe) / Vers le front couronne son ancient foyer … Επαναλαμβάνοντας αργά αργά τους στίχους ξανά και ξανά, ακούμε τη μουσική τους …

Η κόμη φλόγα ιπτάμενη / Πόθων, καθώς όλη ανελίσσεται κατρακυλά / Θάλεγες ένα διάδημα που πάει να ξεψυχήσει / Προς το εστεμμένο μέτωπο εστία της παλαιά …

Αντηχώντας, η ποίηση του Mallarme προκαλεί τις αισθήσεις. Υποβάλλοντας, ο στίχος του δημιουργεί μουσική, χρώμα, συναίσθημα. Οι λέξεις έχουν συλλάβει τη στιγμή. Τη στιγμιαία κίνηση κάποιων γυναικείων μαλλιών. Κάποια μάτια την είδαν φλόγα, κάποια ψυχή την ένοιωσε πόθο. … Κόμη φλόγα ιπτάμενη πόθων … Τα μαλλιά σύμβολο δύναμης αρχέγονης. Το αντίστοιχο της φωτιάς.

Γαλάζιος ο κόσμος σαν από λουλούδισμα λιναριού, λιπόθυμος ο ουρανός, όταν ο Claude Debussy αντικρίζει τα μακριά μαλλιά εκείνου του κοριτσιού, κόμη δύναμη της χαράς και του θριάμβου της ζωής.

Πάντα η δική σου ναι η δική σου κόμη τι ηδονή! Που μόνη αυτή από το λιπόθυμο ουρανό κρατεί …

Μαλλιά κλωστές από αρχαίο φυτό, από πού, από πότε έρχεται, το εύθραυστο γαλάζιο θα βασανιστεί θα πάθει, θα σκληρύνει, θα μετουσιωθεί, θα γίνει το πρώτο του ανθρώπου φόρεμα και φάρμακό του, θα είναι σχοινί να δένει πλεούμενα, θα είναι νήμα αέρινο. Κλωστένια κόμη. Μια στιγμή ένα φύσημα ο κυματισμός της. Του λιναριού οι αποχρώσεις, μια σκιά, η υφή του. O Claude Debussy, μέσα στο Πρελούδιό του Το Κορίτσι με τα Λιναρένια Μαλλιά κλείνει όλα αυτά και πέρα από αυτά αιχμαλωτίζει το αναπάντεχο, το φευγαλέο. Τη σιωπή που αναδύεται από αυτό. Το αντίστοιχο της ποίησης χωρίς λέξεις του Mallarme.

… μες την περίοπτη των μαλλιών την πλησμονή …

Το Κορίτσι με τα Λιναρένια Μαλλιά, ελεύθερο από κάθε ορατό, καθαρή παρουσία πέρα από το φαινομενικό, το κορίτσι-εικόνα ψυχής, η γυναίκα-όραμα που φωτίζει με τα μαλλιά της το ‘βράδυ’ του ποιητή.

Αν η ποίηση του Stephan Mallarme είναι ‘πρώτα από όλα μουσική’, Το Koρίτσι Με τα Λιναρένια Μαλλιά του Claude Debussy είναι ‘απελευθέρωση του ήχου’, η ποίηση της μουσικής.

(η μετάφραση των στίχων του Mallarme είναι του Τάκη Βαρβιτσιώτη από το βιβλίο ΠΟΙΗΜΑΤΑ Stephane Mallarme, εκδόσεις Αρμός)
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  20 - 26 ΜΑΪΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO