06:00 - 08:00 CET
07:00 - 09:00 GRT
Track
by
SWEET WEEKEND

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Κυριακή, 14 Απριλίου 2024  6:32 CET  |  7:32 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Η όπερα Μαραθών–Σαλαμίς στο Θέτρο Ολύμπια
Η όπερα Μαραθών–Σαλαμίς στο Θέτρο Ολύμπια
Μαραθών–Σαλαμίς
Εθνική Λυρική Σκηνή


Μαραθών–Σαλαμίς
Ιστορικοτραγικό μελόδραμα σε τέσσερα μέρη

Μουσική Παύλος Καρρέρ
Ποιητικό κείμενο Μέμνων Μαρτζώκης

29, 30, 31 Οκτωβρίου & 2 Νοεμβρίου 2010
Ώρα έναρξης 20.00

Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010.
Η σκηνοθεσία του Ισίδωρου Σιδέρη, καθώς και τα σκηνικά και κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ θα ξετυλίξουν το μίτο της ελληνικής ιστορίας, υπό την έμπειρη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή.

Η όπερα αυτή του Καρρέρ πρωτοπαρουσιάστηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή μόλις το 2003. Φέτος δίνεται ξανά η ευκαιρία στο κοινό να τη λατρέψει, σε τέσσερις παραστάσεις με εορταστικό χαρακτήρα λόγω της συμπλήρωσης 2.500 χρόνων από την ιστορική μάχη του Μαραθώνα.

Η όπερα Μαραθών–Σαλαμίς ολοκληρώθηκε το 1886 με σκοπό να εγκαινιάσει το Δημοτικό Θέατρο Αθηνών (1888). Ωστόσο, πρωτοπαρουσιάστηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Θέατρο Ολύμπια μόλις το 2003, δηλαδή 115 χρόνια μετά τη σύνθεσή της. Βασίζεται σε ιταλικό ποιητικό κείμενο του Μέμνονα Μαρτζώκη. Η υπόθεση διαδραματίζεται πριν από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π.Χ.).

Στον απόηχο της νίκης των Ελλήνων επί των Περσών στον Μαραθώνα, η Φεντίμα από την Περσία ερωτεύτηκε τον Αλέξανδρο, έναν Μακεδόνα στρατιώτη. Τον ακολούθησε ως την Ελλάδα, αλλά εκείνος την εγκατέλειψε. Την ώρα που τον αναζητά στην Αθήνα μαζί με το παιδί της, καρπό του έρωτά τους, ο Αλέξανδρος αναγγέλλει στους Αθηναίους πως ο Ξέρξης προτείνει ειρήνη. Ο Θεμιστοκλής απαντά ότι οι Έλληνες προτιμούν το θάνατο παρά τη σκλαβιά. Η Μυρτώ, κόρη του Θεμιστοκλή, ερωτεύεται αμέσως τον Αλέξανδρο. Τότε η Φεντίμα απελπίζεται, όμως ο Θεμιστοκλής την περιθάλπει. Πριν από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, η Φεντίμα προσχωρεί στο περσικό στρατόπεδο και πείθει τον Ξέρξη πως οι Έλληνες έχουν χάσει κάθε ελπίδα. Αμέσως μετά ο Αλέξανδρος επιτίθεται στη Φεντίμα με ένα στιλέτο, αποκαλώντας την «οχιά που δάγκασε τα στήθη που την έθρεψαν». Αργοπεθαίνοντας, εκείνη του λέει ότι δεν πρόδωσε τον Θεμιστοκλή: Ο ίδιος ο στρατηγός την έστειλε στον Ξέρξη για να τον παραπλανήσει. Γεμάτος τύψεις, ο Μακεδόνας βυθίζει το στιλέτο στη δική του καρδιά. Οι Έλληνες θριαμβεύουν. Ο Θεμιστοκλής, μαζί με τη Μυρτώ και το παιδί της Φεντίμας, βλέπουν το νεκρό Αλέξανδρο και τη νεαρή Περσίδα ετοιμοθάνατη. Η Φεντίμα λέει πως ξεψυχά ευτυχισμένη πλάι στον αγαπημένο της και πως το παιδί της βρήκε επιτέλους πατέρες, αφού η Ελλάδα έχει νικήσει.

Ο συνθέτης Παύλος Καρρέρ –ή Καρρέρης– γεννήθηκε το 1829 στη Ζάκυνθο, όπου πέθανε το 1896. Μαθήτευσε πλάι σε Ιταλούς μουσικοδιδασκάλους. Το 1848 παρακολούθησε πιθανώς θεωρητικά μαθήματα στην Κέρκυρα υπό τον Νικόλαο Μάντζαρο, ενώ συνέχισε σπουδές στο Μιλάνο (1850/7). Εκεί παρουσιάστηκαν οι πρώτες όπερές του, στο περίφημο Θέατρο Κάρκανο. Το 1857 επέστρεψε στη Ζάκυνθο, όπου την επόμενη χρονιά δόθηκαν αποσπάσματα της όπεράς του Μάρκος Μπότσαρης στην Αθήνα – πλήρης η όπερα αυτή παρουσιάστηκε στην Πάτρα το 1861. Ακολούθησαν, μεταξύ άλλων, τα έργα Κυρα-Φροσύνη (1868), Δέσπω (1875), Μαραθών–Σαλαμίς (1886). Η μουσική του Καρρέρ τον αναδεικνύει ως τον σημαντικότερο Επτανήσιο συνθέτη πριν τον Σπυρίδωνα Φιλίσκο Σαμάρα.

Βύρων Φιδετζής, Μουσική διεύθυνση
Ισίδωρος Σιδέρης, Σκηνοθεσία
Γιάννης Μετζικώφ, Σκηνικά – Κοστούμια
Κυριάκος Κοσμίδης, Χορογραφία

Ορχήστρα, Χορωδία και Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Νίκος Βασιλείου, Διεύθυνση χορωδίας

Περισσότερα για τις παραστάσεις θα βρείτε στα events του classicalradio.gr
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  8 - 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO