16:00 - 18:00 CET
17:00 - 19:00 GRT
Track
by
20TH CENTURY CLASSICS

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024  17:28 CET  |  18:28 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Ακούγοντας H. Gorecki, διαβάζοντας Α. Παπαδιαμάντη
Ακούγοντας H. Gorecki, διαβάζοντας Α. Παπαδιαμάντη
Άρθρο: "Ακούγοντας H. Gorecki, διαβάζοντας Α. Παπαδιαμάντη"
από την Κία Σακελλαρίδου


Η Κία Σακελλαρίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ιταλική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε στον τομέα της εταιρικής επικοινωνίας. Από τις εκδόσεις Χρήστος Δαρδανός έχουν εκδοθεί τα βιβλία της Νύχτες με Νοτιά, ποίηση, Τα Κοχύλια του Ονούφριου, πεζογραφία, Οι Αναμνήσεις έχουν Γεύση, πεζογραφία. Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης εκδόθηκε το βιβλίο της Οι Επισκέψεις, πεζογραφία. Κείμενα και ποίησή της δημοσιεύονται στο περιοδικό Απόπλους. Άρθρα της σχετικά με τη μουσική εμφανίζονται στην ιστοσελίδα Classical Radio.gr. Είναι μέλος του λογοτεχνικού ιδρύματος Fondazione Premio Napoli.
___________________________

ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ HENRYK GORECKI
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

Παραμονές Χριστουγέννων του 2012 αφηνόμαστε στο άκουσμα του χορωδιακού ύμνου ‘Miserere’ του Gorecki που μας οδηγεί επιτακτικά υποβλητικά σε μια παράξενη πνευματική και συναισθηματική συγχρόνως φόρτιση. Ο νους παρακολουθεί με σεβασμό τον ευφυή συνθέτη, η καρδιά προσεύχεται με δέος μαζί του: Miserere … Κύριε ελέησον … Ελέησον… ελέησον ημάς… Εσώβαθη περισυλλογή, ενατένιση του θείου, ευλάβεια, θαυμασμός.

Ηenryk Gorecki (1933-2010). Miserere, Opus 44, chorus a cappella. 1981. Ο άνθρωπος δεν διαφέρει από το έργο του.

Domine Deus… Domine Deus… Domine Deus noster… Domine Deus…

Σκοτεινός συχνά και ακατανόητος ο ιερός μινιμαλισμός του Gorecki, συγκλονιστικής απλότητας επανάληψη που επίμονα κατευθύνει το πνεύμα στην υπερβατικότητα. Μουσική ενδεδυμένη την πίστη. Μυστικιστική επανάληψη ήχων και λέξεων. Προσευχή.

Domine Deus noster, Kύριε Θεέ μας, Miserere nobis, Ελέησον ημάς...

… Εσπέρα της 23 Δεκεμβρίου του έτους 1868. ... Αλήθεια παπά μ’, δεν είναι καλό πράμα αυτοδά, θα πω, ν’ αφήσουν τόσα χρόνια τώρα το Χριστό αλειτούργητο την ημέρα της Γέννας του …

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (1851-1911). Στο Χριστό στο Κάστρο. 1892. Aνάγνωσης συνέχεια:

... και ο παπα-Φραγκούλης απεφάσισε, συν Θεώ βοηθώ, να υπάγη να λειτουργήση τον ναόν του Χριστού, εις το Κάστρον. … Εξέπλευσαν. … Και ο ήλιος εχαμήλωνεν, εχαμήλωνε. Και η βαρκούλα με το ανθρώπινο φορτίο της εχόρευεν, εχόρευεν επάνω εις το κύμα, πότε ανερχομένη εις υγρά όρη, πότε κατερχομένη εις ρευστάς κοιλάδας, νυν μεν εις την ακμήν να καταποντισθή εις την άβυσσον, νυν δε ετοίμη να κατασυντριβή κατά της κρημνώδους ακτής. Και ο ιερεύς έλεγε μέσα του την Παράκλησιν όλην, από το ‘Πολλοίς συνεχόμενος’ έως το ‘Πάντων προστατεύεις’. Κι η θειά το Μαλαμώ, ποιούσα το σημείον του σταυρού, επαναλάμβανεν ‘Έλα Χριστέ μου! Βόηθα Παναγιά μ’ !’.

Ασύλληπτη μουσική πνοή διαχύνεται στις λέξεις του Παπαδιαμάντη, ρυθμός και τάξη προδίδουν τη μουσική του φύση:

… κι ο ήλιος εχαμήλωνεν, εχαμήλωνε… και η βαρκούλα εχόρευεν, εχόρευεν… πότε ανερχομένη … πότε κατερχομένη … Έλα Χριστέ μου, βόηθα Παναγιά μου…

Ευλάβεια. Αίσθηση της φύσης και της ζωής.

Ακούγοντας Gorecki, διαβάζοντας Παπαπαδιαμάντη, βυθιζόμαστε σαν μέσα σε όνειρο ερωτευμένου, εκεί θα μάθουμε το καταχθόνιο μυστικό, μέσα στην αναζήτηση της τάξης, της απλότητας, της ανάτασης, της αρμονίας, της ποίησης, εκεί η καρδιά μας ‘θα είναι στα ψηλώματα, η καρδιά μας δεν θα είναι εδώ’, θα έχουμε συναντήσει κάτι που κάποτε είχαμε χάσει. Όπως λέει ο Gorecki, «ίσως κάποιοι να ανακαλύπτουν στη μουσική μου κάτι που χρειάζονται… Χτύπησα τη σωστή νότα, κάτι που τους έλειπε. Κάτι που κάποτε είχε χαθεί γι΄αυτούς. Κι έχω την αίσθηση ότι ενστικτωδώς ήξερα τί είναι αυτό». Όπως ψιθυρίζει ο Παπαδιαμάντης, «… ευτυχία λογίζομαι ν’ ακούω μουσικήν και άσμα κατά τας ώρας του ύπνου ή της αϋπνίας».
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  10 - 16 ΙΟΥΝΙΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO