06:00 - 08:00 CET
07:00 - 09:00 GRT
Track
by
SWEET WEEKEND

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Κυριακή, 14 Απριλίου 2024  7:11 CET  |  8:11 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Μια πολύ δραστήρια 70χρονη...
Μια πολύ δραστήρια 70χρονη...
Εορταστική συναυλία
για τα 70 χρόνια της Κ.Ο.Α.


Με ρόλο σημαντικότατο για τον ελληνικό πολιτισμό, η Κ.Ο.Α. έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα να υπερβεί με επιτυχία τα διάφορα προβλήματα που ανέκυπταν κατά καιρούς, κυρίως χάρη στο γεγονός ότι λειτουργούσε εξαρχής υπό την κρατική αιγίδα. Τόσο ο διευθυντής της Ορχήστρας Βασίλης Χριστόπουλος, όσο και οι μουσικοί της, έχουν ως εκ τούτου λόγους να ανησυχούν με όσα ακούγονται τον τελευταίο καιρό περί των συγχωνεύσεων διαφόρων πολιτιστικών φορέων ή της μετατροπής των κρατικών ορχηστρών σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Κάτι τέτοιο φαίνεται λανθασμένη επιλογή από την πλευρά του Κράτους, καθώς θα διακύβευε την ίδια την επιβίωση ενός συνόλου που αποτελεί ιστορικό εκπρόσωπο του εθνικού μας μουσικού πολιτισμού και το οποίο εξακολουθεί και σήμερα να υπηρετεί με συνέπεια και αφοσίωση αυτόν τον ρόλο. Αρκεί να επισημάνει κάποιος πόσοι σπουδαίοι σολίστ συνειδητά επέλεξαν να ανήκουν στο σώμα της Κ.Ο.Α. ή τη συχνότητα και τον τρόπο με τον οποίο η Ορχήστρα τροφοδοτεί την σύγχρονη ελληνική δημιουργία. Άλλωστε, σε πείσμα της λυσσαλέας κρίσης που βιώνει η χώρα αυτή την εποχή, η Κ.Ο.Α. καταγράφει σταθερά ανοδική πορεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι, κατά την πρώτη καλλιτεχνική περίοδο της θητείας του Βασίλη Χριστόπουλου (2011-2012), τα έσοδα από τα εισιτήρια παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 25% σε σχέση με την προηγούμενη σαιζόν, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας περιόδου (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2012) σημειώθηκε επιπλέον αύξηση εσόδων κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011. Και μόνον αυτό συνιστά απόδειξη της τεράστιας αναγνώρισης της ραγδαίας ανόδου του καλλιτεχνικού επιπέδου της Ορχήστρας από το κοινό, αναγνώριση που συνυπογράφεται, μάλιστα, από τους κριτικούς και τον Τύπο. Το Κράτος διαθέτει, λοιπόν, αυτήν την στιγμή έναν ικανότατο πρεσβευτή του μουσικού μας πολιτισμού, ο οποίος θα μπορούσε επάξια να εκπροσωπήσει την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ευκαιρίες και αφορμές παρουσιάζονται συχνά. Μια τέτοια δίνει π.χ. η ανάληψη από την Ελλάδα της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014, όταν η Κ.Ο.Α. θα μπορούσε να περιοδεύσει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προβάλλοντας τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό και συμβάλλοντας στην βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Χώρας μας.

Δεν είναι, δυστυχώς, όλα ευοίωνα για την Κ.Ο.Α. Την ανοδική της πορεία θέτουν σε κίνδυνο τα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα. Ένα από τα σοβαρότερα είναι ότι η συνεχής μείωση της κρατικής επιχορήγησης από το 2009. Επίσης, λόγω της γενικής απαγόρευσης προσλήψεων, το προσωπικό της Ορχήστρας έχει αποδεκατιστεί, με αποτέλεσμα οι μουσικοί, αλλά και οι ελάχιστοι διοικητικοί υπάλληλοι, να υπερβαίνουν καθημερινά τα όριά τους. Εναπόκειται στην Πολιτεία να αποφασίσει, εάν θα στηρίξει την πρώτη ορχήστρα της Χώρας, αναγνωρίζοντας εμπράκτως την επιτυχία που καταγράφει.

Προσβλέποντας σ΄ένα μέλλον λιγότερο νεφελώδες, η Κ.Ο.Α. συνεχίζει βεβαίως να επιδιώκει πάση θυσία την υψηλή ποιότητα. Η εορταστική της συναυλία δεν είναι η μόνη έκπληξη που επιφυλάσσει για τους ακροατές της στο τελευταίο τρίμηνο της τρέχουσας καλλιτεχνικής περιόδου. Ενδεικτικά ας αναφέρουμε την συναυλία-αφιέρωμα στην Ημέρα της Γυναίκας στις 7 Μαρτίου, μ΄ένα πρόγραμμα που θα είναι αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση. Οι άρρενες ακροατές είναι φυσικά ευπρόσδεκτοι! Έπονται το Αφιέρωμα στον Σεργκέι Ραχμάνινοφ με αφορμή την 70η επέτειο από τον θάνατό του (29/3), η συναυλία με τον Κόλια Μπλάχερ, έναν από τους κορυφαίους βιολονίστες του κόσμου, ο οποίος επανέρχεται (5/4), για να οδηγήσει αυτή την φορά την Κ.Ο.Α. από την θέση του πρώτου βιολιού σε ένα συναρπαστικό πρόγραμμα χωρίς μαέστρο. Παράλληλα συνεχίζονται και ολοκληρώνονται οι Κύκλοι «Νέοι Δημιουργοί και Αναδημιουργοί», που προβάλλει εξαιρετικά ταλαντούχους νέους συνθέτες και σολίστ, «Μπετόβεν», «Εσπάνια» καθώς και οι, αφιερωμένες στην Μουσική Δωματίου, Μουσικές Δευτέρες που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

Από τα Top Stories του Classical Radio, για την συναυλία
Λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο event
Sponsored by ClassicalRadio
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  8 - 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO