10:00 - 14:00 CET
11:00 - 15:00 GRT
Track
by
IT SOUNDS NICE

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Κυριακή, 19 Μαΐου 2024  10:39 CET  |  11:39 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Σκέψεις: Γιατί λοιπόν «κλασική» η μουσική;
Σκέψεις: Γιατί λοιπόν «κλασική» η μουσική;
Γιατί λοιπόν «κλασική» η μουσική;
από την Αγγέλα Χατζημιχάλη


Η Αγγέλα Χατζημιχάλη είναι απόφοιτος του ιστορικού αρχαιολογικού τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Εργάσθηκε ως φιλόλογος στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από το έτος 1991 εργάζεται ως αρχειονόμος στα Γενικά Αρχεία του Κράτους Νομού Σάμου. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού ΑΠΟΠΛΟΥΣ, που εκδίδεται στη Σάμο από το 1990. Ιδιαίτερα, ασχολείται με θέματα τοπικής ιστορίας.
___________________________


Γιατί λοιπόν «κλασική» η μουσική;

Το λεξικό αναφέρει πως κλασική είναι η έντεχνη μουσική από την ύστερη Αναγέννηση και κυρίως η μουσική των χρόνων 1770-1825 με κυριότερους εκπρόσωπους τον Χάιντν, το Μότσαρτ και τον Μπετόβεν. Είναι η μουσική που η αξία της υπερβαίνει τα όρια του ιστορικού χρόνου και του κοινωνικού χώρου γιατί διαθέτει απλότητα, ισορροπία, τήρηση των κανόνων του είδους, τελειότητα και αρμονία.

Εγώ σήμερα, προσπαθώντας να διευρύνω τον όρο «κλασική», θα έλεγα πως μια σονάτα του Μπετόβεν μπορεί με τον καλύτερο τρόπο να εκφράσει τη θλίψη, τον πόνο. Συναισθήματα που εκφράστηκαν τον 18ο, 19ο αιώνα και προσλαμβάνονται στον 21ο αιώνα. Ένα παιχνιδιάρικο σκέρτσο του Μότσαρτ μπορεί να με κάνει να χαίρομαι για τη ζωντάνια του. Μια άρια της Κάλας να με κάνει να κλαίω. Αλλά το ίδιο συμβαίνει και με άλλα «κλασικά» μουσικά έργα, π.χ. το Canto General του Μ. Θεοδωράκη ή το Imagine του Τζον Λένον. Η φλόγα της δημιουργίας που διαπερνά πολλά ανθρώπινα δημιουργήματα έχουν μια ποιότητα που δεν ξεπερνιέται εύκολα, θα έλεγα ποτέ, όσο υπάρχουν νοήμονες άνθρωποι, γιατί ακριβώς έχουν εκφράσει με τον πληρέστερο τρόπο τη βαθύτερη ουσία αυτού που εκφράζουν. Το ίδιο ισχύει με την αρχαία ελληνική δραματουργία, την αρχιτεκτονική και άλλες μορφές τέχνης.
Κάνοντας αυτές τις σκέψεις επανέρχομαι στο αρχικό ερώτημα. Γιατί κλασική η μουσική; Γιατί πολύ απλά δεν ξεπερνιέται. Γιατί μπορείς νʼακούς Μπαχ ή Μπετόβεν χωρίς να αισθάνεσαι το χρόνο που έχει περάσει από τη στιγμή της δημιουργίας τους μέχρι σήμερα. Οι άνθρωποι μπορεί να άλλαξαν συνήθειες και τρόπο ζωής στη διάρκεια των αιώνων αλλά δεν άλλαξαν τον τρόπο του αισθάνεσθαι. Η μουσική, αλλά και η τέχνη γενικώς, που μπορεί να εκφράσει στην ουσία τους τα ανθρώπινα συναισθήματα μπορεί να έχει τον τίτλο «κλασική», δηλαδή ουσιαστική και επίκαιρη.

Κλασικός όμως με μια άλλη έννοια θεωρείται και ο ξεπερασμένος, ο παρωχημένος με το αντίθετό του το μοντέρνο, το νέο, το νεωτερικό. Οι ημιμαθείς και «αδιάβαστοι» συχνά βάζουν ταμπέλες σε κάτι που δεν καταλαβαίνουν. Συχνότατη π.χ. η λέξη «κουλτουριάρης» που προσδίδουν σʼ ένα άνθρωπο, κυρίως γιατί θέλουν να ξορκίσουν τις εμπεριστατωμένες απόψεις που αυτός εκφράζει. Τότε το επίθετο «κλασική» ή αλλιώς «σοβαρή» για να προσδιορίσει τη μουσική σημαίνει «κουλτουριάρικη» (με την παραπάνω έννοια) «ακαταλαβίστικη», που δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή, που δεν συνοδεύει πάντα το φαγοπότι, που με λίγα λόγια δεν εκφράζει εύκολα τα συναισθήματα. Έτσι λοιπόν, εύκολα ξεμπερδεύουμε με κάτι που δεν κατανοούμε, με κάτι που δεν θέλουμε να προσεγγίσουμε. Άλλωστε στην Ελλάδα ο αβασάνιστος προσδιορισμός είναι μόδα.

Μένει να προσδιορίσουμε τι θεωρείται σύμφωνα με αυτή την άποψη μοντέρνο. Το φτωχό, καταναλωτικό προϊόν που απλόχερα παρέχεται από την καλή μας τηλεόραση; Τα γκλαμουράτα μουσικά δρώμενα με τα οποία διασκεδάζει αναγκαστικά η ελληνική οικογένεια; Ή τα χιτάκια που κάθε βδομάδα ανεβάζουν και κατεβάζουν «ντίβες» στο χρηματιστήριο του θεάματος;
Η σοβαρή μουσική δεν είναι σοβαροφανής, ούτε παρωχημένη. Είναι η μουσική που δημιουργήθηκε από δημιουργούς με πάθος και αγάπη. Αν αυτή η μουσική θεωρείται κουλτουριάρικη εμάς δεν μας πειράζει. Αντιθέτως.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  13 - 19 ΜΑΪΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO