06:00 - 08:00 CET
07:00 - 09:00 GRT
Track
by
SWEET WEEKEND

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Κυριακή, 3 Μαρτίου 2024  7:44 CET  |  8:44 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Συνάντηση θεάτρου και όπερας
Συνάντηση θεάτρου και όπερας
Πάθος
Μουσικοί Θεατρικοί Μονόλογοι


Σάββατο 15 &
Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014, 21.00

«ΠΑΘΟΣ»
(Αριστοτέλους, Ποιητική 14.1453 b 14 ff)

Μία συνάντηση της μουσικής με το θέατρο, μια πρωτότυπη μουσική σύνθεση που δημιουργήθηκε από τον συνθέτη Θεόδωρο Λεμπέση, που εμπνεύστηκε από στίχους κορυφαίων της παγκόσμιας λογοτεχνίας και τη σκηνοθετική ματιά τού Μένου Δελιοτζάκη. Πάθος – η μουσικότητα των μονολόγων, έτσι παρουσιάζει ο συνθέτης το νέο του μουσικό έργο, σύγχρονη δημιουργία, όπου ο λόγος συμπνέει με τους ήχους της μουσικής και τα λογοτεχνικά αποσπάσματα λειτουργούν, συμπληρώνουν το ένα το άλλο, καλλιεργώντας την αίσθηση πως πρόκειται για ένα ενιαίο έργο.


Συγκεκριμένα, μέσα από κείμενα των Shakespeare, Lorca, Barocco, Williams, Chekhov, von Kleist, των Ελλήνων κλασσικών Αισχύλο και Ευριπίδη αλλά και άλλων κορυφαίων συγγραφέων, ο συνθέτης βρήκε την έμπνευση να δημιουργήσει πρωτότυπες συνθέσεις για ένα σύνολο δώδεκα μουσικών. Μαζί σχηματίζουν ένα ταξίδι περνώντας από διαφορετικά στυλ και χρώματα της μουσικής, αντικατοπτρίζοντας έτσι τις ποικίλες οπτικές των συγγραφέων όσον αφορά στο πάθος, στην αγάπη και στη ζωή. Δυο ηθοποιοί, ο Τάκης Χρυσικάκος και η Αθηνά Μαξίμου, μαζί με τη λυρική τραγουδίστρια Βασιλική Καραγιάννη και ορχήστρα μουσικής δωματίου αποτελούμενη από δώδεκα όργανα, έγχορδα και πνευστά, συναντιούνται επί σκηνής για να ταξιδέψουν το κοινό σε όλη την ιστορία του θεάτρου και της μουσικής. Οι θεατές γίνονται κοινωνοί μιας μοναδικής εμπειρίας απολαμβάνοντας μονόλογους γνωστών θεατρικών έργων, δεμένους σε μια αδιαίρετη και ενιαία ενότητα.

Πέρα από την σύμπνοια της μουσικής με το θέατρο, το κοινό έχει την ευκαιρία να δει και να ακούσει τους μονόλογους, όπως επίσης και την συνεύρεση δύο ηθοποιών και μιας λυρικής τραγουδίστριας πάνω στη σκηνή.

Ένα ταξίδι στην ιστορία της μουσικής και της λογοτεχνίας, που ξεκινάει από την κλασική αρχαιότητα, συνεχίζει στον μεσαίωνα και καταλήγει στην νεότερη εποχή, επιτυγχάνοντας πλήρως το συγκερασμό των δύο αυτών μορφών της τέχνης, με στόχο την ψυχαγωγία και τη γνωριμία του κοινού με αυτά τα μοναδικά κομμάτια της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Το πάθος για τον έρωτα, το χρήμα και την εξουσία είναι τα κυρίαρχα στοιχεία, της έμπνευσης καταρχήν του δημιουργού αλλά και ο συνδετικός κρίκος ανά τους αιώνες για όλους τους καλλιτέχνες. Στοιχεία κυρίαρχα και επίκαιρα και την σημερινή εποχή.

Θεόδωρος Γ. Λεμπέσης, Μουσική – Διεύθυνση Ορχήστρας
Μένος Δελιοτζάκης, Σκηνοθεσία
Γιούλα Ζωιοπούλου, Σκηνικά – Κοστούμια
Κώστας Μπλουγουράς, Φωτισμοί
Βασιλική Καραγιάννη, Υφίψωνος
Αθηνά Μαξίμου, Ηθοποιός
Τάκης Χρυσικάκος, Ηθοποιός

Συνοδεύει Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου
Λιάνα Μπάρδη, Μουσική Διδασκαλία
Κατερίνα Λεμπέση, Προσαρμογή Μουσικών Κειμένων

Ο ηθοποιός Τάκης Χρυσικάκος ενσαρκώνει τους αντρικούς ρόλους, ενώ η Αθηνά Μαξίμου, ενσαρκώνει τους γυναικείους ρόλους. Η υψίφωνος Βασιλική Καραγιάννη, με τη φωνή της προλογίζει, συνδέει αλλά και συνομιλεί ξεχωριστά με τον κάθε ρόλο σε αυτήν την καινοτόμο παραγωγή.

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Είσοδος: € 8(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 12
www.ticketservices.gr

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  26 - 3 ΜΑΡΤΙΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO