12:00 - 14:00 CET
13:00 - 15:00 GRT
Track
by
MASTERPIECE

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024  12:02 CET  |  13:02 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Νέα από τον παγκόσμιο τύπο
Νέα από τον παγκόσμιο τύπο
CNN International African Voices
Given Nkosi


Κάθε εβδομάδα το CNN International African Voices προβάλλει τις πιο συναρπαστικές προσωπικότητες της Αφρικής, εξερευνώντας τη ζωή και το πάθος των ανθρώπων που σπάνια ανοίγονται στην κάμερα. Αυτή την εβδομάδα έχουμε το προφίλ Given Nkosi, ένα από τα ανερχόμενα αστέρια όπερας της Νότιας Αφρικής.

Οπλισμένος με μία δυναμική φωνή, ο νεαρός σταρ της όπερας Given Nkosi είναι ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους ερμηνευτές της Νοτίου Αφρικής. Το ρεπερτόριο του 27χρονου τενόρου περιλαμβάνει ήδη ερμηνείες του Handel and Mozart που έχουν συναρπάσει τους κριτικούς. Όμως ο χαρισματικός τραγουδιστής λέει ότι δεν φανταζόταν ποτέ ότι μια μέρα θα ερμήνευε κάποια από τα σπουδαιότερα κλασσικά έργα της Ευρωπαϊκής όπερας.

Προερχόμενος από την μικρή πόλη Witbank της Νοτιαφρικάνικης επαρχίας της Mpumalanga ο Nkosi λέει πως μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η όπερα δεν απευθυνόταν στους έγχρωμους. «Μεγάλωσα σε μία κοινότητα όπου θεωρείται ότι η μουσική απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους συγκεκριμένου χρώματος, όχι για εμάςʼ, λέει στο CNN.

"Ας μην ξεχνάμε ότι δεν ήμασταν συνηθισμένοι σε έγχρωμους ερμηνευτές αυτού του μουσικού είδους."

Ως μαθητής, δεν πίστευε ότι θα του δινόταν η ευκαιρία να το σπουδάσει. Το ταλέντο του όμως δεν έμεινε στο σκοτάδι για πολύ. Μετά την επιτυχή συμμετοχή σε διαγωνισμούς σχολικής χορωδίας, συνέχισε κερδίζοντας πολλά εθνικά βραβεία, σπουδάζοντας στο South African College of Music και ερμηνεύοντας σε πολλές διεθνείς όπερες.

Σήμερα, ξεπερνά τα φυλετικά όρια μέσα από την ερμηνεία κλασικών ευρωπαϊκών έργων της όπερας. Ο πιο πρόσφατος ρόλος που ερμήνευσε είναι ένας από τους πιο απαιτητικούς χαρακτήρες της όπερας – αυτός του Edgardo,ενός ευγενή του 19ου αιώνα, στην τραγική όπερα του Gaetano Donizetti με τίτλο «Lucia di Lammermoor" για το Cape Town Opera. Ο ίδιος αισθάνεται οτι καταρρίπτει τους φυλετικούς φραγμούς. Όμως, όπως περιγράφει, η ερμηνεία ρόλων που έχουν γραφτεί για λευκούς μπορεί να είναι ένα δύσκολο εγχείρημα για τους έγχρωμους τραγουδιστές όπερας.
"Τα περισσότερα από τα πράγματα που διαδραματίζονται στη σκηνή, οι περισσότερες από τις περιόδους που ο όπερες λαμβάνουν χώρα, έγιναν όταν οι έγχρωμοι άνθρωποι ήταν δούλοιʼ.

"Έτσι, για μας, είναι στην πραγματικότητα πιο δύσκολο καθώς δεν μπορείς να σχετιστείς με αυτά επειδή δεν είναι κάτι που είναι στην κουλτούρα μας." Επίσης, καθώς η μητρική του γλώσσα είναι Ζουλού, κάθε ρόλος αποτελεί και μια γλωσσική πρόκληση για τον νεαρό τραγουδιστή της όπερας, που πρέπει να γοητεύσει και να πείσει το κοινό κατά την ερμηνεία τραγουδιών στα ιταλικά, γερμανικά και γαλλικά – η γλώσσα που λέει ότι απολαμβάνει περισσότερο να τραγουδάει.

Ο Nkosi λέει ότι για να προσφέρει μια επιτυχημένη απόδοση χρειάζεται να σχετίζεται με αυτό που έχουν γραφτεί και να αισθάνεται τα λόγια, όχι απλά να τα απομνημονεύει.

Ο Nkosi, ακόμα στην αρχή της καριέρας του, ελπίζει ότι η φωνή και το ακροατήριό του θα συνεχίσει να αναπτύσσεται καθώς εκείνος μοιράζεται το πάθος και την αγάπη του για την όπερα με τους συμπατριώτες του και τον υπόλοιπο κόσμο.

Όταν ρωτήθηκε ποιο στοιχείο της όπερας είναι εκείνο που μιλάει στην ψυχή του, δίνει άμεση απάντηση: "Είναι εκπληκτικό – έχει να κάνει με τη μεταβίβαση, με την μεταφορά των συναισθημάτων σου στους άλλους”.

Συντάκτης: Robyn Curnow, CNN
Πηγή: cnn.com
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories



1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  15 - 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO