06:00 - 08:00 CET
07:00 - 09:00 GRT
Track
by
SWEET MORNING

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024  6:11 CET  |  7:11 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Ο Καρυοθραύστης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Ο Καρυοθραύστης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Χριστούγεννα στο Μέγαρο
P. I. Tchaikovsky: Ο Καρυοθραύστης


Μπαλέτο στο Μέγαρο
Δίπρακτο μπαλέτο σε μουσική του P. I. Tchaikovsky, λιμπρέτο του Marius Petipa και χορογραφία του Vasiliy Vainonen

Pyotr Ilyich Tchaikovsky, Μουσική
Marius Petipa, Λιμπρέττο

Ο Καρυοθραύστης αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες συνθέσεις του P. I. Tchaikovsky. Η υπόθεση του έργου βασίζεται σε μία από τις πιο πολύπλοκες ιστορίες του Γερμανού ρομαντικού συγγραφέα E.T.A. Hoffmann. Στο παραμύθι αυτό, που δημοσιεύθηκε το 1814, τα Χριστούγεννα προσφέρουν το κατάλληλο, πραγματικό και επίκαιρο σκηνικό. Η φαντασία και η πραγματικότητα, συνυφασμένες μέσα από παράξενα και θαυμαστά περιστατικά, δημιουργούν έναν συναρπαστικό και γοητευτικό λαβύρινθο που μαγεύει τους θεατές μικρούς και μεγάλους.

Ένας κουκλοποιός, μάγος ο Drosselmeier, διηγείται μια ιστορία για έναν πανέμορφο πρίγκηπα, έναν καρυοθραύστη και έναν μοχθηρό Ποντικοβασιλιά. Είναι Χριστούγεννα. Ο Πρόεδρος Stahlbaum έχει καλέσει στο σπίτι του όλο τον καλό τον κόσμο της περιοχής για να γιορτάσει και να χορέψει. Τα δύο μικρά παιδιά του Προέδρου, η Κλάρα και ο Φριτς ανυπομονούν να σβήσουν τα φώτα και να ανοίξουν τα Χριστουγεννιάτικα δώρα τους. Για να τα γοητεύσει, ο μάγος Drosselmeier επιστρατεύει όλη του την τέχνη και την τεχνική γεμίζοντας με χρώματα, αρλεκίνους και ποντίκια όλο το δωμάτιο. Παρόλα αυτά όμως, την καρδιά της Κλάρα κερδίζει ένας μικρός καρυοθραύστης, μια κούκλα – παιχνίδι που χρησιμεύει για το σπάσιμο των καρυδιών, τον οποίο όμως κανείς δε θέλει, γιατί είναι άσχημος.. Η Κλάρα τον παίρνει αγκαλιά και κοιμάται μαζί του ζώντας μια αξέχαστη περιπέτεια. Όταν το ρολόι σημαίνει μεσάνυχτα, το στολισμένο Χριστουγεννιάτικο δέντρο μεγαλώνει, θεριεύει απότομα και από παντού ξεχύνονται κακά ποντίκια που θέλουν να καταστρέψουν όλα τα παιχνίδια. Ο θαρραλέος Καρυοθραύστης, οι στρατιώτες του και η Κλάρα στέκονται εμπόδιο στα σχέδιά τους. Μετά από μια δύσκολη μάχη, τα ποντίκια και ο βασιλιάς τους εξολοθρεύονται. Ξαφνικά, ως εκ θαύματος, ο ασχημούλης καρυοθραύστης μεταμορφώνεται σε έναν γοητευτικό πρίγκηπα και η μικρή Κλάρα σε μια πανέμορφη πριγκήπισσα. Περνώντας μέσα από χιονισμένα δάση, κατευθύνονται προς το Βασίλειο του Confiturenburg. Εκεί, ο Μάγος Drosselmeier τους υποδέχεται με δώρα κι εκπλήξεις!! Δίνει στην Κλάρα ένα μαγικό ραβδί για να κηρύξει την έναρξη της μεγάλης γιορτής που όλοι περιμένουν. Αμέσως μετά, μια ολόκληρη σειρά εντυπωσιακών χορών πραγματοποιείται μπροστά τους: ο Ισπανικός, ο Αραβικός, ο Κινέζικος, ο Ρώσικος και των γλυκών!! Τέλος, μετά από όλη αυτή την πανδαισία χρωμάτων, μουσικής και χορού η γιορτή τελειώνει, το παραμυθένιο Βασίλειο εξαφανίζεται και η μικρή μας Κλάρα ξυπνά έχοντας στην αγκαλιά της τον αγαπημένο της Καρυοθραύστη.

Παραστάσεις

8, 9, 10 Δεκεμβρίου (Ώρα έναρξης 21.00)
11 Δεκεμβρίου (Ώρα έναρξης 17.00)
12 Δεκεμβρίου (Ώρα έναρξης 11.30)

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης /
Χ. ΤΣΙΛΙΓΙΑΝΝΗΣ - Ι. ΤΣΙΛΙΓΙΑΝΝΗΣ Ο.Ε. "State of the Art Productions"

Περισσότερα για τις παραστάσεις θα βρείτε στα events του classicalradio.gr
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  20 - 26 ΜΑΪΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO