12:00 - 14:00 CET
13:00 - 15:00 GRT
Track
by
MASTERPIECE

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024  12:49 CET  |  13:49 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Οι Baltic Crossing στη σειρά Rising Stars
Οι Baltic Crossing στη σειρά Rising Stars
Ευρωπαϊκή Folk
με τους Baltic Crossing


Σειρά Rising Stars

Εκεί που η παραδοσιακή μουσική της Ευρώπης συναντά τη φρεσκάδα και τα σύγχρονα ακούσματα των νέων καλλιτεχνών, βρίσκονται οι Baltic Crossing (Μπάλτικ Κρόσινγκ). Πέντε βιρτουόζοι μουσικοί από την Μεγάλη Βρετανία, τη Φινλανδία και τη Δανία που εδώ και λίγα χρόνια αποτυπώνουν τη συγγενική τους αγάπη και το σεβασμό τους στην παλιά χορευτική μουσική των πατρίδων τους σε αμέτρητες διασκευές αντίστοιχων έργων. Για να συναντηθούν πρέπει τουλάχιστον ένα μέλος τους να περάσει τη Βαλτική, έτσι εξηγείται και το όνομα τους.

Την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου στις 8.30 το απόγευμα στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος οι Baltic Crossing ανεβαίνουν για πρώτη φορά στη σκηνή του Μεγάρου με την πρόθεση να μας παρασύρουν σʼ ένα αλλιώτικο μουσικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο της Βόρειας Ευρώπης, από κείνα που σπάνια κανείς έχει την ευκαιρία να απολαύσει. Η συναυλία των Baltic Crossing πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Σειράς Rising Stars που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Σειρά Rising Stars βασίζεται σε μια κοινή προσπάθεια να υποστηριχτούν εξαίρετοι νέοι καλλιτέχνες ή μικρά σύνολα. Υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συνιστά πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (ECHO) που συγκεντρώνει τους σημαντικότερους φορείς οργάνωσης συναυλιών με στόχο τις διεθνείς συνεργασίες. Με αφετηρία την κοινή πολιτιστική κληρονομιά, ο ECHO στοχεύει στην προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών και την ανάδειξη και διάδοση της μουσικής δημιουργίας. Αποτελείται δε από έντεκα κορυφαίες ευρωπαϊκές αίθουσες συμφωνικής μουσικής και το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, στις οποίες περιοδεύουν οι νέοι καλλιτέχνες.

Πρωτόγνωρα ακούσματα, σε εκτελέσεις σόλο ή ντουέτο, προερχόμενα από την αυθεντική παραδοσιακή μουσική της Βόρειας Αγγλίας, της Φινλανδίας και της Δανίας αλλά και διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών από την Ευρώπη συνθέτουν το πρόγραμμα της συναυλίας των Baltic Crossing στο Μέγαρο. Έργα όπου οι ήχοι από κλασικά πιάνα και κιθάρες σμίγουν με τον παιχνιδιάρικο ήχο της γκάιντας, των φλογερών σκανδιναβικών βιολιών ή του ακορντεόν, τα οποία αναδεικνύουν περίτρανα το έντονο ενδιαφέρον των πέντε καλλιτεχνών για τη μουσική κουλτούρα των τόπων καταγωγής τους.

Οι Baltic Crossing θεωρούνται σήμερα ένα από τα σημαντικότερα νεανικά folk συγκροτήματα στην Ευρώπη. Το στυλ τους, ένας συνδυασμός ενεργητικού παιξίματος και άρτιας τεχνικής, έχει κερδίσει οπαδούς όλων των ειδών της μουσικής. Το σύνολο απαρτίζεται από πέντε διακεκριμένους μουσικούς: τον πολυβραβευμένο Δανό δεξιοτέχνη του παραδοσιακού βιολιού Kristian Bugge, τον «πρωταθλητή» του Διεθνούς Διαγωνισμού Παραδοσιακής Γκάιντας σε ηλικία 10 μόλις ετών, βρετανό Andy May, τους πολυοργανίστες Antti και Esko Jarvela με καταγωγή από πασίγνωστη μουσική οικογένεια της Φινλανδίας και τον επίσης βρετανό κιθαρίστα Ian Stephenson που το 1999 τιμήθηκε με το βραβείο BBC για Νέους Μουσικούς της Folk.

Kristian, Bugge, βιολί
Esko Jarvela, πεντάχορδο βιολί
Antti Jarvela, κοντραμπάσο και μαντολίνο
Andy May, γκάιντα και πιάνο
Ian Stephenson, κιθάρα και ακορντεόν

Περισσότερα για τους Baltic Crossing θα βρείτε στο www.balticcrossing.com

Περισσότερα για την συναυλία θα βρείτε στα events του classicalradio.gr
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  10 - 16 ΙΟΥΝΙΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO