08:00 - 10:00 CET
09:00 - 11:00 GRT
Track
by
WAKE UP NOW

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024  8:11 CET  |  9:11 GRT
Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ
Be Updated

Μια πλήρης λίστα από συναυλίες, εμφανίσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και, γενικά, events που αφορούν στην κλασική μουσική, το θέατρο και τις τέχνες. Ένας οδηγός από σημαντικά για το Classical Radio δρώμενα στην πόλη και όχι μόνο. Η τρέχουσα ημερομηνία είναι στο πράσινο πλαίσιο, ενώ οι ημέρες με περιεχόμενο είναι χαρακτηρισμένες με έντονα νούμερα.

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποια εκδήλωση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας


Κυριακή, 17 Απριλίου 2011
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Χένσελ και Γκρέτελ
Όπερα για παιδιά

Τα πολύ παλιά χρόνια, τότε που υπήρχαν ακόμα στον κόσμο μάγισσες κακές και νεράιδες καλές, ζούσαν βαθιά μέσα στο δάσος σʼ ένα φτωχικό, μα πολύ χαριτωμένο σπιτάκι, φτιαγμένο από ξύλα, άχυρα και σκούπες, ο μικρός Χένσελ και η μικρή Γκρέτελ. Τα δύο παιδιά ζούσαν με τον πατέρα τους τον κυρ Πέτρο τον Σκουπά και τη μητέρα τους, την καλή, αλλά πολύ φωνακλού γυναίκα του. Οι καημένοι ήταν πολύ φτωχοί. Κάποιες φορές δεν είχαν παρά μόνο σκέτη νερόσουπα στο τραπέζι τους για φαγητό και άλλοτε μόνο ένα κανάτι γάλα. Βέβαια, τα παιδιά με το παιχνίδι ξεχνούσαν την πείνα τους.

Μια μέρα, εκεί που έπαιζαν μέσα στο σπίτι αναποδογυρίζοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, έχυσαν κατά λάθος το γάλα που είχε κρατήσει η μαμά μέσα στο φανάρι. «Τι κάνατε; Χύσατε το γάλα; Τώρα πώς θα σας φτιάξω ρυζόγαλο; Πάλι νηστικοί θα μείνουμε. Χαθείτε από τα μάτια μου γρήγορα! Δεν θέλω να σας βλέπω», είπε θυμωμένη η μαμά όταν γύρισε στο σπίτι. Για να την καλοπιάσουν τα παιδιά, πηγαίνουν στο δάσος να μαζέψουν φράουλες. Εκεί συναντούν λουλούδια που χορεύουν, πολύχρωμα πουλάκια, αγγελάκια, ένα λαγουδάκι και τέλος, έναν κακό νάνο.

Η ώρα περνάει, το σκοτάδι πέφτει, τα παιδιά χάνουν το δρόμο. Δεν μπορούν πια να γυρίσουν στο σπίτι τους. Τότε τρεις καλές νεράιδες αναλαμβάνουν να τα προστατέψουν ως το πρωί. Όταν ξυπνούν, βλέπουν μπροστά τους ένα καραμελόσπιτο. Ο φράχτης του είναι φτιαγμένος από μπισκότα και ο κήπος του είναι γεμάτος λιχουδιές. Τα παιδιά χαρούμενα κόβουν κομμάτια από το παράξενο αυτό σπίτι και αρχίζουν να τρώνε. Ξαφνικά, από μέσα ακούγεται μια φωνή… «Κρίτσι, κρίτσι, κρίτσι, ποιος τραγανάει το σπίτι;» Ποια είναι αυτή η φωνή που ακούστηκε; Ποιος είναι μέσα σʼ αυτό;
Τη συνέχεια του παραμυθιού θα τη μάθουν οι μικροί μας φίλοι όταν έρθουν στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Κάρμεν Ρουγγέρη, Διασκευή - Κείμενο - Σκηνοθεσία
Γιώργος Αραβίδης και Τάσος Συμεωνίδης, Μουσική Διεύθυνση

Τοποθεσία: Αθήνα, Θέατρο Ολύμπια

Είσοδος: € 10 - € 15 - € 20 - € 25
210 3662100
www.nationalopera.gr
ΩΡΑ: 11:00

ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΜΟΥΣΙΚΗΣ Β. & Μ. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ
Οι Τέχνες - Κλειδιά που Ανοίγουν τις Πύλες της Αντίληψης
Β΄ Ενότητα
Ώρες έναρξης: 15:00 & 19:00

Κύκλος ενός βιωματικού σεμιναρίου -που περιλαμβάνει 2 συναντήσεις- με τίτλο Μεταμορφώσεις: Το Δημιουργικό Παιχνίδι της Ζωής και θέμα τη μυητική πορεία του ανθρώπου προς την Αυτογνωσία (σύνδεση αρχαίας Μυστικής Γνώσης Ιερών Μυστηρίων και σύγχρονης Επιστήμης), καθώς και 8 διαλέξεων διαρθρωμένων σε 2 κύριες θεματικές ενότητες: Τα Αινίγματα του Παιχνιδιού του Κόσμου (Φιλοσοφία-Τέχνη-Επιστήμη) και: Οι Τέχνες-Κλειδιά που ανοίγουν τις Πύλες της Αντίληψης (Η Επιστήμη των Δονήσεων). Η αρχαία -άλλοτε μυστική- Γνώση συναντά τη σύγχρονη Επιστήμη και τους χαρισματικούς ενορατικούς της Τέχνης. Το Όνειρο συνδιαλέγεται με την Πραγματικότητα.

Η «Κυματική» -η αρχαία «Επιστήμη των Δονήσεων»- ανοίγει τους δρόμους για τη σύγχρονη ενεργειακή θεραπεία σώματος, ψυχής και νου με ήχο, φως, χρώμα, μουσική, ρυθμό και κίνηση. 12 κορυφαίοι στον τομέα τους ομιλητές, επιχειρούν να επανασυνδέσουν την αρχαία Γνώση-Μνήμη-Σκέψη με τις επαναστατικές θεωρίες-ανακαλύψεις της σύγχρονης Επιστήμης και τις μεταφυσικές ανησυχίες των Οραματιστών της Τέχνης. Νέες όσο και πανάρχαιες όψεις του Εαυτού και του Κόσμου, επανεμφανίζονται στην οθόνη του ανθρώπινου νου, κρατώντας τα κλειδιά, που ανοίγουν τις πύλες των διαστάσεων, καθώς η ανθρώπινη σκέψη αλλάζει σταδιακά, αλλά ουσιαστικά, επιχειρώντας το κβαντικό συνειδησιακό της άλμα, από την 3η στην 4η κοσμική διάσταση. Έμπνευση, Δημιουργία, Επιμέλεια, Κύρια Ομιλήτρια: Ζέττα Ντεκοπούλου.

Τοποθεσία: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη

Είσοδος: € 15(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 25
210 3611206
www.thf.gr
ΩΡΑ: 15:00

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Συναυλία με έργα Ελλήνων συνθετών
Από τον Σπύρο Σαμάρα στον Δημήτρη Μητρόπουλο: Εκατό χρόνια ελληνικής δημιουργίας 1880-1980

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει την Κυριακή 17 Απριλίου, συναυλία αφιερωμένη στα 150 χρόνια από την γέννηση του Σπύρου Σαμάρα και στα 50 χρόνια από τον θάνατο του Δημήτρη Μητρόπουλου. Στο πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνονται τραγούδια, από ένα ευρύ φάσμα της ελληνικής ποιητικής ανθολογίας.

Ένα μουσικό απόγευμα με έργα Ελλήνων συνθετών.

Δημήτρης Γιάκας, Πιάνο
Χριστίνα Γιαννακοπούλου, Υψίφωνος
Γιάννης Χριστόπουλος, Τενόρος
Χάρης Ανδριανός, Βαρύτονος

Τοποθεσία: Θέατρο Ολύμπια

Είσοδος: € 6
210 3662100
www.nationalopera.gr

Sponsorship
ΩΡΑ: 18:00

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Η Ανάσταση του Haendel
Preconcert Διάλεξη

Ομιλητές:
Γιώργος Πέτρου αρχιμουσικός
Γιώργος Τέλλος φωτιστικός και εικαστικός σχεδιασμός
Νίκος Τσούχλος καλλιτεχνικός σύμβουλος της Καμεράτα

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος: Ελεύθερη
210 7282333
www.megaron.gr
ΩΡΑ: 19:00

ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΩΔΕΙΟ ΡΑΖΗ
Πασχαλινή Συναυλία Μουσικής Δωματίου
Μια Πασχαλινή συναυλία μουσικής Δωματίου με τρεις νέους μουσικούς που θα ερμηνεύσουν έργα του I.S.Bach [για solo Βιολοντσέλο solo Πιάνο και solo Βιολί] αλλά και μουσική για Ντουέτα και Τρίο των Άστορ Πιατσόλλα, Σ. Φ. Κράισλερ, Β. Μπουντούνη, Α. Παπαδοπούλου, Ραχμάνινοφ και Π. Κούκου.

Επίσης θα ερμηνεύσουν σε διασκευή του Κωνσταντίνου Μπουντούνη Θρησκευτικές Πασχαλινές Μελωδίες.

Δημητρης Κουκος, Πιάνο
Λυδία Μπουντούνη, Βιολι
Κωνσταντίνος Μπουντούνης, Βιολοντσέλο

Τοποθεσία: Αίθουσα Τέχνης Ωδείο Ραζή, Μαραθωνομάχων 34, Δροσιά
ΩΡΑ: 19:30

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Το Μικρόβιο του Έρωτα
Ο Κώστας Γιαννίδης σύνθεσε την οπερέτα Το Μικρόβιο του Έρωτα (Der Liebesbazillus) το 1928, όταν βρισκόταν στο Βερολίνο. Την εποχή εκείνη είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του πλάι στον Κουρτ Βάιλ, ενώ διατηρούσε στενή φιλία με τον Νίκο Σκαλκώτα. Τα ακούσματα της εποχής και η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα του Βερολίνου επηρέασαν το συνθέτη ως προς τη μουσική του γλώσσα. Λίγο αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε τη λαμπρή του σταδιοδρομία τόσο στο χώρο του μουσικού θεάτρου και του τραγουδιού (ως Κώστας Γιαννίδης), όσο και της λόγιας μουσικής (ως Γιάννης Κωνσταντινίδης).

Η πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση του Βερολίνου κατά τη δεκαετία του 1920 προίκισε τον «εξαίρετο κύριο Γιαννίδη/Κωνσταντινίδη» με πολύπλευρα μουσικά ακούσματα και πλούσιες εμπειρίες, καθώς έπαιζε μαζί με τον Νίκο Σκαλκώτα σε βωβό κινηματογράφο, ραδιόφωνο και καμπαρέ, όπου άρχισε να γίνεται γνωστός με το ψευδώνυμο Κόστα Ντόρρες. Το 1927 σύνθεσε την οπερέτα Der Liebesbazillus (Το μικρόβιο του έρωτα), σε ποιητικό κείμενο της Μαργκαρέτε Μύλλερ-Γκούντλαχ. Το έργο έμελλε να παρουσιαστεί στην Ελλάδα μόλις πέρυσι από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στο πλαίσιο ενός αφιερώματος στον Κώστα Γιαννίδη και στις κοσμαγάπητες επιτυχίες του.

Σε μια δραματοποιημένη αφήγηση της ζωής του συνθέτη, παρακολουθούμε την πορεία του από το κοσμοπολίτικο περιβάλλον της Σμύρνης στα καμπαρέ του Βερολίνου και στο ανέβασμα της πρώτης αυτής οπερέτας του, με έντονα στοιχεία τζαζ: Ο δόκτωρ Μαίμπιους παρασκευάζει ένα μικρόβιο που κάνει τα ζευγάρια να ερωτεύονται ολοκληρωτικά κι απόλυτα, με δύναμη και πάθος, δίχως όρους και συμφέροντα… Έπειτα περνάμε στα μουσικά θέατρα της Αθήνας και στη «χρυσή δεκαετία» του 1930, για να καταλήξουμε στη μεταπολεμική νέα τάξη της αντιπαροχής.
Τρεις γυναίκες ακολουθούν το συνθέτη από την αρχή ως το τέλος του έργου: η Ζωή, η Μνήμη, η Ηδονή. Αλλάζουν πρόσωπα και ρόλους, μετασχηματίζονται σε ηρωίδες των έργων και των τραγουδιών: η Σοφία Βέμπο και η Δανάη στην «ώρα της ρομάντζας», ο Μαύρος Γάτος και η Μαρλένε Ντήτριχ στο καμπαρέ, η Λουλού και η Τερεζίνα, το Κατινάκι, που τραγουδά σμυρναίικα στις ταβέρνες και ονειρεύεται την όπερα, η Μούσα… Κερνάνε αψέντι και γλυκό σταφύλι. Χορεύουν βαλς εζιτασιόν και βαλς μιζέτ, ταγκό, σουίνγκ, τσάρλεστον, σάμπα, ρούμπα και μπολέρο. Το μπούστο τους μυρίζει τριαντάφυλλο: «Μα όμως πρόσεξε να μην τσιμπηθείς κι από τʼ αγκάθια του να μη ματωθείς!»

Χρύσανθος Αλισάφης, Γιώργος Αραβίδης, Μουσική διεύθυνση
Σοφία Σπυράτου, Λάμπρος Λιάβας, Σκηνοθεσία
Γιάννης Μετζικώφ, Σκηνικά – Κοστούμια
Σοφία Σπυράτου, Χορογραφία
Ελευθερία Ντεκώ, Φωτισμοί

Ορχήστρα, Χορωδία και χορευτές της Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Νίκος Βασιλείου, Διεύθυνση χορωδίας

Παραστάσεις 2011
8, 10, 12, 15, 17, 22, 24, 27 Φεβρουαρίου
15, 17, 23 Μαρτίου
3, 9, 13, 15, 17 Απριλίου

Τοποθεσία: Αθήνα, Θέατρο Ολύμπια

Η πρόταση του Classical Radio έγινε τον Νοέμβρη του 2010 στα Top Stories του classicalradio.gr

Είσοδος: € 15(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 25 - € 30 - € 40
210 3662100
www.nationalopera.gr
ΩΡΑ: 20:00

ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
8ος Ανοιξιάτικος Κύκλος Συναυλιών Οργάνου 2011
O Ανοιξιάτικος Κύκλος Συναυλιών Οργάνου 2011 μετράει ήδη 8 χρόνια παρουσίας του στο αθηναϊκό ακροατήριο. Φέτος έχει για προσκεκλημένους του νέους κυρίως οργανίστες και μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχοντας ήδη ένα πλούσιο παρελθόν, ο Ανοιξιάτικος Κύκλος Συναυλιών Οργάνου, έχει παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό πρωτότυπα προγράμματα υψηλής αισθητικής, εκτέλεσης και ερμηνείας. Με καθιερωμένο πλέον ως κεντρικό τόπο συνάντησης τον ιστορικό χώρο της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλο, μουσική εμπνευσμένων συνθετών από το πρώιμο μπαρόκ ως τον 21ο αιώνα, ηχεί μέσα από αυλούς, φωνές και άλλα μουσικά όργανα. Μεταξύ 12 Μαρτίου και 20 Απριλίου, η Αθήνα φιλοξενεί για μια ακόμα φορά ένα μουσικό φεστιβάλ, μοναδικό στην Ευρώπη και στο είδος του, με πέντε μοναδικές συναυλίες και σας προτείνει έναν επιπλέον λόγο για να την επισκεφθείτε.
Καλή σας ακρόαση!

Ουρανία Γκάσιου, Όργανο
Όθωνας Γκόγκας, Φλάουτο (Eλλάδα)

Τοποθεσία: Ιστορικός χώρος της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου

Είσοδος: € 10(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 15
Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα
210 2029737

Sponsorship
ΩΡΑ: 20:30

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Colours - Ένα Μουσικό Ταξίδι με Φλάουτο και Άρπα
Ναταλία Γεράκη & Angela Madjarova

Μία από τις συναρπαστικότερες όψεις της ζωής των μουσικών είναι τα ταξίδια που τους φέρνουν σε επαφή με τους πολιτισμούς άλλων λαών:
Εκεί που το αργεντίνικο πάθος του Άστορ Πιατσόλα, ως κόκκινο της φωτιάς, παντρεύεται τον γαλάζιο «Μεγάλο Ερωτικό» του Μάνου Χατζιδάκι, ο νεορεαλισμός του Νίνο Ρότα, σαν μαυρόασπρο σινεμά, αντιπαραβάλλεται στην παραδοσιακή ιαπωνική άνοιξη με φόντο βυσσινί του Μίτσιο Μιγιάκι και τη μουσική της γκριζωπής ουγγρικής υπαίθρου, όπως την κατέγραψε ο Μπέλα Μπάρτοκ. Ακόμα, ένα «συναισθηματικό» βελούδινο βαλς του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκυ χορεύεται μαζί με το μελωδικό και ρυθμικό οστινάτο του Ραβί Σανκάρ στο γήινο καφέ της Ινδίας. Και όλα αυτά γίνονται ακόμα πιο μαγικά όταν ερμηνεύονται από ένα Φλάουτο και μία Άρπα.

Ινδία RAVI SHANKAR (γεν.1920) L' Aube enchantée πάνω στο Raga Todi, 1976
Ιαπωνία MICHIO MIYAGI (1894-1956) Haru No Umi (Ανοιξιάτικη θάλασσα), 1929
Γαλλία MARIN MARAIS (1656-1728) Folies d´Espagne για σόλο φλάουτο, 1701
Ρωσία PIOTR ILYICH TCHAIKOVSKY (1840-1893) Valse Sentimentale, 1882
Βουλγαρία LYUBOMIR DENEV (γεν.1951) Impressions για σόλο άρπα, 2009
Ελλάδα ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ (1925-1994) Σ΄αγαπώ από τον Μεγάλο Ερωτικό, 1972
Ιταλία ΝΙΝΟ ROTA (1911-1979) Allegro molto moderato από τη Σονάτα για φλάουτο και άρπα, 1937
Αργεντινή ASTOR PIAZZOLA (1921-1992) Café 1930 από το Histoire du Tango, 1986
Ουγγαρία BELA BARTOK (1881-1945) Suite paysanne hongroise, 1914-17

Τοποθεσία: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Είσοδος: € 12(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 15
210 3418550
www.mcf.gr
ΩΡΑ: 20:30

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Georg Friedrich Haendel: Η Ανάσταση
Κύκλος: Μετατροπίες
Ένα πρώιμο (1708) αριστούργημα του συνθέτη του «Μεσσία», τόπος συνάντησης της βιβλικής αφήγησης με το ιταλικό μπελκάντο του 18ου αιώνα, και οπερατικός διάλογος μεταξύ των δυνάμεων του Παραδείσου και της Κόλασης. Η φωτιστική παρέμβαση του Γιώργου Τέλλου πλαισιώνει την Καμεράτα σε μια δραματοποιημένη παρουσίαση του έργου. Θα προηγηθεί διάλεξη, στις 19:00, στην αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», ο αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου, ο φωτιστής Γιώργος Τέλλος και ο καλλιτεχνικός σύμβουλος της Καμεράτα Νίκος Τσούχλος παρουσιάζουν το μουσικό πρόγραμμα και τον φωτιστικό και εικαστικό σχεδιασμό της παραγωγής.

Μυρσίνη Μαργαρίτη Σοπράνο
Μαίρη-Έλεν Νέζη, Μέτζο Σοπράνο
Ruxandra Donose, Μέτζο Σοπράνο
Jeremy Ovenden, Τενόρος
Vito Priante, Μπάσος
Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής με όργανα εποχής

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος: € 7(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 12 - € 22 - € 32 - € 45
210 7282333
www.megaron.gr
ΩΡΑ: 20:30

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συναυλία - Αφιέρωμα: Μινιμαλισμός και Μουσική για Κιθάρα
S. Reich Electric Counterpoint
T. Reily In C

Κωνσταντίνος Ράπτης - Κώστας Μακρυγιαννάκης, Διδασκαλία – Συντονισμός Έργων

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Είσοδος: € 10 - € 15
2310 895938-9
www.tch.gr
ΩΡΑ: 21:00

CLASSICAL RADIO