10:00 - 14:00 CET
11:00 - 15:00 GRT
Track
by
IT SOUNDS NICE

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023  11:08 CET  |  12:08 GRT
Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ
Be Updated

Μια πλήρης λίστα από συναυλίες, εμφανίσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και, γενικά, events που αφορούν στην κλασική μουσική, το θέατρο και τις τέχνες. Ένας οδηγός από σημαντικά για το Classical Radio δρώμενα στην πόλη και όχι μόνο. Η τρέχουσα ημερομηνία είναι στο πράσινο πλαίσιο, ενώ οι ημέρες με περιεχόμενο είναι χαρακτηρισμένες με έντονα νούμερα.

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποια εκδήλωση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας


Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Χένσελ και Γκρέτελ
Όπερα για παιδιά

Τα πολύ παλιά χρόνια, τότε που υπήρχαν ακόμα στον κόσμο μάγισσες κακές και νεράιδες καλές, ζούσαν βαθιά μέσα στο δάσος σʼ ένα φτωχικό, μα πολύ χαριτωμένο σπιτάκι, φτιαγμένο από ξύλα, άχυρα και σκούπες, ο μικρός Χένσελ και η μικρή Γκρέτελ. Τα δύο παιδιά ζούσαν με τον πατέρα τους τον κυρ Πέτρο τον Σκουπά και τη μητέρα τους, την καλή, αλλά πολύ φωνακλού γυναίκα του. Οι καημένοι ήταν πολύ φτωχοί. Κάποιες φορές δεν είχαν παρά μόνο σκέτη νερόσουπα στο τραπέζι τους για φαγητό και άλλοτε μόνο ένα κανάτι γάλα. Βέβαια, τα παιδιά με το παιχνίδι ξεχνούσαν την πείνα τους.

Μια μέρα, εκεί που έπαιζαν μέσα στο σπίτι αναποδογυρίζοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, έχυσαν κατά λάθος το γάλα που είχε κρατήσει η μαμά μέσα στο φανάρι. «Τι κάνατε; Χύσατε το γάλα; Τώρα πώς θα σας φτιάξω ρυζόγαλο; Πάλι νηστικοί θα μείνουμε. Χαθείτε από τα μάτια μου γρήγορα! Δεν θέλω να σας βλέπω», είπε θυμωμένη η μαμά όταν γύρισε στο σπίτι. Για να την καλοπιάσουν τα παιδιά, πηγαίνουν στο δάσος να μαζέψουν φράουλες. Εκεί συναντούν λουλούδια που χορεύουν, πολύχρωμα πουλάκια, αγγελάκια, ένα λαγουδάκι και τέλος, έναν κακό νάνο.

Η ώρα περνάει, το σκοτάδι πέφτει, τα παιδιά χάνουν το δρόμο. Δεν μπορούν πια να γυρίσουν στο σπίτι τους. Τότε τρεις καλές νεράιδες αναλαμβάνουν να τα προστατέψουν ως το πρωί. Όταν ξυπνούν, βλέπουν μπροστά τους ένα καραμελόσπιτο. Ο φράχτης του είναι φτιαγμένος από μπισκότα και ο κήπος του είναι γεμάτος λιχουδιές. Τα παιδιά χαρούμενα κόβουν κομμάτια από το παράξενο αυτό σπίτι και αρχίζουν να τρώνε. Ξαφνικά, από μέσα ακούγεται μια φωνή… «Κρίτσι, κρίτσι, κρίτσι, ποιος τραγανάει το σπίτι;» Ποια είναι αυτή η φωνή που ακούστηκε; Ποιος είναι μέσα σʼ αυτό;
Τη συνέχεια του παραμυθιού θα τη μάθουν οι μικροί μας φίλοι όταν έρθουν στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Κάρμεν Ρουγγέρη, Διασκευή - Κείμενο - Σκηνοθεσία
Γιώργος Αραβίδης και Τάσος Συμεωνίδης, Μουσική Διεύθυνση

Τοποθεσία: Αθήνα, Θέατρο Ολύμπια

Είσοδος: € 10 - € 15 - € 20 - € 25
210 3662100
www.nationalopera.gr
ΩΡΑ: 11:00

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Ο Κουρέας της Σεβίλλης
Ο Κουρέας της Σεβίλλης είναι ένα αξιοθαύμαστο έργο κεφιού, σπιρτάδας, αλλά και μουσικού αυτοσχεδιασμού. Ο Ροσσίνι ολοκλήρωσε τη σύνθεση της όπερας σε χρόνο-ρεκόρ: μέσα σε μόλις 24 ημέρες εντός 24, χρόνο ρεκόρ, ακόμη και για τα δεδομένα εκείνης της εποχής.
Ο ίδιος συνθέτης είχε γράψει την Ιταλιάνα στο Αλγέρι μέσα σε 18 ημέρες και τη Σταχτοπούτα μέσα σε ένα μήνα. Όταν, μάλιστα, για τη Σεμίραμι του δόθηκε το χρονικό περιθώριο των 40 ημερών, το θεώρησε μεγάλη πολυτέλεια και την ολοκλήρωσε σε 33 ημέρες. Αναφέρεται χαρακτηριστικά, πως όταν ο Ντονιτσέττι πληροφορήθηκε το διάστημα που χρειάστηκε ο Ροσσίνι για τον Κουρέα σχολίασε: Δεν εκπλήσσομαι. Πάντα συνέθετε αργά. Ο Ροσσίνι έγραψε τον Κουρέα μετά από παραγγελία του θεάτρου Αρζεντίνα της Ρώμης, σε ηλικία 24 χρόνων. Το έργο παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, στις 20 Φεβρουαρίου του 1816. Η πρεμιέρα του είχε παταγώδη αποτυχία. Το γεγονός αυτό δεν οφειλόταν στη μουσική του γραφή, αλλά στο ότι είχαν κατακλύσει το θέατρο οπαδοί ενός άλλου συνθέτη, του Τζοβάνι Παϊζιέλο, ο οποίος το 1782 είχε συνθέσει μια όπερα με τον ίδιο τίτλο και πάνω στο ίδιο θέμα. Την επομένη της πρεμιέρας, όμως, το ίδιο κοινό δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό να κατακλύσει και πάλι το θέατρο και να αποθεώσει το συνθέτη. Από εκείνη τη βραδιά, ο Κουρέας τοποθετείται στο πάνθεον των πλέον δημοφιλών λυρικών έργων. Είναι μια όπερα πλημμυρισμένη από ωραίες μελωδίες και άριες. Ακόμη και όσοι δεν έχουν σχέση με την όπερα, έχουν σιγοτραγουδήσει, τουλάχιστον, τη μουσική εισαγωγή του έργου και την καβατίνα του Φίγκαρο. Το λιμπρέτο γράφτηκε από τον Τσέζαρε Στερμπίνι, πάνω στην ομώνυμη κωμωδία του Μπωμαρσαί. Παριστάνοντας άλλοτε το φτωχό φοιτητή κι άλλοτε το δάσκαλο πιάνου, ο κόμης Αλμαβίβα πολιορκεί ερωτικά την όμορφη Ροζίνα, η οποία είναι κλεισμένη στο σπίτι του κηδεμόνα της Μπάρτολο, που θέλει επίσης να την παντρευτεί. Έπειτα από πολλά εμπόδια και κωμικές καταστάσεις, ο κόμης και η κοπέλα καταφέρνουν να επικυρώσουν το γάμο τους. Τίποτε όμως δεν θα γινόταν χωρίς τη βοήθεια του ευρηματικού Φίγκαρο!

Γιώργος Πέτρου - Αλέξης Αγραφιώτης, Μουσική Διεύθυνση
Αναστασία Βαρέλη, Σκηνοθεσία
Τζοακίνο Ροσσίνι, Μουσική
Τσέζαρε Στερμπίνι, Ποιητικό κείμενο (βασισμένο στην ομότιτλη κωμωδία του Μπωμαρσέ)

Τοποθεσία: Αθήνα, Θέατρο Ολύμπια

Είσοδος: € 15(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 20 - € 30 - € 40 - € 50 - € 60 - € 70 - € 80
210 3662100
www.nationalopera.gr
ΩΡΑ: 20:00

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Μπαλέτο Boris Eifman της Αγίας Πετρούπολης
Σειρά: Χορός στο Μέγαρο

Μπαλέτο Boris Eifman της Αγίας Πετρούπολης: «Άννα Καρένινα»

Βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Τολστόι είναι η συγκλονιστική δημιουργία του Μπόρις Άιφμαν, του χορογράφου που συνδυάζει με θαυμαστό τρόπο την έντονη εκφραστικότητα του σύγχρονου χορού με την αυστηρή φόρμα του κλασικού μπαλέτου.

Μπόρις Άιφμαν, Χορογραφία
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, Μουσική

Zmievets Nina, Άννα Καρένινα
Markov Oleg, Καρένιν
Gabyshev Oleg, Βρόνσκι
Zhigalova Ekaterina, Κίττι

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος: € 11(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 20 - € 36 - € 53 - € 72
210 7282333
www.megaron.gr
ΩΡΑ: 20:00

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Λορέντα Ράμου και Δήμητρα Τρυπάνη - NQR Ensemble
Σειρά: Γέφυρες

Σύγχρονοι Περφόρμερ στο Μέγαρο

H Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος μεταμορφώνεται, για μια ακόμη φορά, σε ένα δημιουργικό βήμα όπου συναντώνται νέοι εκφραστές των παραστατικών τεχνών, πάντοτε στο πλαίσιο της επιτυχημένης Σειράς Γέφυρες, που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος. Την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου (ώρα έναρξης: 20.30), τη σκυτάλη από την Στέλλα Γαδέδη παίρνουν δύο νεαρές δημιουργοί, η Λορέντα Ράμου και η Δήμητρα Τρυπάνη με τους Not Quite Right Ensemble (ΝQR Ensemble). H Λορέντα Ράμου (πιάνο, φωνή) προτείνει στο κοινό τη θεατρική-πιανιστική ερμηνεία «Η πιανίστα με τη στρυχνίνη» σε ηχοτοπία του Δημήτρη Ανδρικόπουλου. Γιʼ αυτή τη βραδιά, η πολύπλευρη καλλιτέχνις επέλεξε έργα που ερμηνεύονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ θα παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση τη σύνθεσή της «Πρελούδια» για σιωπηλό πιανίστα. Το NQR Ensemble, στη συνέχεια, θα παρουσιάσει τη μουσική παράσταση “... And the Tree was Happy”, βασισμένη στην ιστορία του Shel Silverstein “The Giving Tree”, σε σύλληψη και σύνθεση της Δήμητρας Τρυπάνη.

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος: € 5(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 12 - € 20
210 7282717
www.megaron.gr
ΩΡΑ: 20:30

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
20η Συναυλία

Την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου Σουηδού αρχιμουσικού Johan Arnell θα παρουσιάσει έργα των Jean Sibelius, Richard Strauss και Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι.

JEAN SIBELIUS Θλιμμένο βαλς (Valse triste) «Ο κύκνος της Τουονέλα», συμφωνικό ποίημα
RICHARD STRAUSS Κοντσερτίνο για κλαρινέτο, φαγκότο και ορχήστρα εγχόρδων
ΠΙΟΤΡ ΙΛΙΤΣ ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΥ Συμφωνία αρ. 6 σε σι ελάσσονα, έργο 74, «Παθητική»

Σπύρος Μουρίκης, Κλαρινέτο
Αλέξανδρος Οικονόμου, Φαγκότο
Johan Arnell, Διεύθυνση Ορχήστρας

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος: € 3(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 8 - € 13 - € 18 - € 23
210 7282717
www.megaron.gr

210 7257601
www.koa.gr

Sponsorship
ΩΡΑ: 20:30

HALF NOTE JAZZ CLUB
Melingo
Bohemian Tango

Μια ιδιόμορφη και ξεχωριστή περίπτωση καλλιτέχνη που αγαπάει και, παράλληλα, ανατρέπει την ερωτική ιεροτελεστία του τάνγκο, μετατρέποντάς την σε αισθητική κωμωδία. Μένει απόλυτα πιστός στη μορφολογία του τάνγκο, όμως εμποτίζει (και εμπλουτίζει) τα πάντα με το ανατρεπτικό του χιούμορ και με αρκετή δόση… τρέλας! Ο Daniel Melingo έχει πλούσιο καλλιτεχνικό παρελθόν ως μουσικός αλλά και ως θεατρίνος στην urban και pop κουλτούρα της Αργεντινής ήδη από εποχές δύσκολες, όταν η ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση στην πατρίδα του ήταν υπό διωγμό. Κινήθηκε ως ηθοποιός στο ανεξάρτητο θέατρο του Μπουένος Άιρες στις αρχές των eighties και ως κιθαρίστας στο ροκ γκρουπ Los Twist ενώ, μετά, έγινε σαξοφωνίστας στο γκρουπ Abuelos de la Nada. Η ανησυχία του τον οδήγησε στην Ισπανία – όπου έφτιαξε το γκρουπ Lions of Love – και, μετά, επέστρεψε στην πατρίδα του για να αφοσιωθεί αποκλειστικά στο τάνγκο. Σʼ αυτό τον τομέα έδειξε το πλήρες πολύμορφο ταλέντο του (υποκριτικό, χιουμοριστικό, μουσικό, δημιουργικό κ.λπ.) «παίζοντας» ένα ρόλο που συγγενεύει με αυτόν του Tom Waits, του Nick Cave ή του Tonino Carotone! Ένας σύγχρονος και αυθεντικά μποέμ καλλιτέχνης που μετατρέπει σε μοναδικό τάνγκο συναίσθημα την κάθε ειρωνική καυστική του ματιά στην ζωή μας...

Daniel Melingo, Φωνή - Κιθάρα - Κλαρινέτο
Rodrigo Guerra, Κιθάρα - Τρομπόνι - Laud - Μουσικό Πριόνι - Φωνητικά
Diego Trossman, Κιθάρα - Φωνητικά

Τοποθεσία: Half Note Jazz Club

210 9213310
www.halfnote.gr
ΩΡΑ: 22:30

CLASSICAL RADIO