14:00 - 16:00 CET
15:00 - 17:00 GRT
Track
by
COMPOSER OF THE WEEK

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Σάββατο, 25 Μαΐου 2024  14:10 CET  |  15:10 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Κ.Ο.Θ.@mellon.gr από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Κ.Ο.Θ.@mellon.gr από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Το πιανιστικό ντουέτο των Καλλιόπης Εμμανουήλ και Δημήτρη Σταματελάτου
με την Κ.Ο.Θ από την διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου


Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011, 21:00

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών με τίτλο Κ.Ο.Θ.@mellon.gr, υποδέχεται το πιανιστικό ντουέτο των Καλλιόπης Εμμανουήλ και Δημήτρη Σταματελάτου, στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Στο πόντιουμ θα ανεβεί, σε μία νέα συνεργασία του με την Κ.Ο.Θ., ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, αρχιμουσικός Βασίλης Χριστόπουλος.

Το πρόγραμμα

Bedřich Smetana (1824 – 1884): Ο Μολδάβας, από τον κύκλο συμφωνικών ποιημάτων Η Πατρίδα μου
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): Κοντσέρτο για δύο πιάνα και ορχήστρα αρ. 10 σε μι ύφεση μείζονα, KV 365
Antonín Dvořák (1841 – 1904): Συμφωνία αρ. 7 σε ρε ελάσσονα, έργο 70

Τα έργα

Μια εκδρομή ενέπνευσε τον Bedřich Smetana να γράψει το γνωστό συμφωνικό ποίημα Ο Μολδάβας, το οποίο περιλαμβάνεται στον συμφωνικό κύκλο Η Πατρίδα μου. Μέσα από τη ρομαντική απεικόνιση του μεγαλύτερου ποταμού της Βοημίας, ο συνθέτης υμνεί το φυσικό κάλλος της Τσεχίας και τονώνει το πατριωτικό αίσθημα. Ο συμφωνικός κύκλος Η Πατρίδα μου γράφτηκε την περίοδο 1874-1879, όταν ο Smetana ήταν πια τελείως κουφός.
Πατριωτισμός διαπνέει και την Έβδομη Συμφωνία του Antonín Dvořák, η οποία αντικατοπτρίζει τους αγώνες του τσέχικου έθνους για ανεξαρτησία. Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις 22 Απριλίου 1885 στο St Jamesʼ Hall, στο Λονδίνο, υπό τη διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη.

Στο επίκεντρο της συναυλίας βρίσκονται δύο ταλαντούχοι νέοι, η Καλλιόπη Εμμανουήλ και ο Δημήτρης Σταματελάτος, οι οποίοι θα συμπράξουν με την Κ.Ο.Θ. στο γνωστό Κοντσέρτο για δύο πιάνα και ορχήστρα αρ. 10 σε μι ύφεση μείζονα, KV 365 που έγραψε ο Wolfgang Amadeus Mozart το 1779, λίγο πριν φύγει οριστικά από το Σάλτσμπουργκ. Πρόκειται για έναν αριστοτεχνικό διάλογο για δύο πιάνα με τη σφραγίδα του σπουδαίου Mozart.

Οι συντελεστές

Ο Βασίλης Χριστόπουλος είναι από τον Σεπτέμβριο του 2005 καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, που εδρεύει στην Κωνσταντία (Konstanz). Γεννήθηκε το 1975 στο Μόναχο. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών όμποε και ανώτερα θεωρητικά.

Στις ορχήστρες με τις οποίες έχει εμφανιστεί συγκαταλέγονται η Φιλαρμόνια του Λονδίνου, η Φιλαρμονική του Ντούισμπουργκ, η Συμφωνική Ορχήστρα του Αμβούργου, η Συμφωνική Ορχήστρα της Τσέχικης Ραδιοφωνίας, το Ορχηστρικό Σύνολο της Καναζάβα, η Γερμανική Ορχήστρα Δωματίου του Βερολίνου και οι Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Στην δισκογραφία του συμπεριλαμβάνεται η πρώτη ηχογράφηση κοντσέρτων του Νίκου Σκαλκώτα με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης που κυκλοφόρησε από την εταιρεία BIS το 2008. Ο δίσκος του «Άριες Μότσαρτ» με την Γαλλίδα σοπράνο Ζεραλντίν Καζέ και την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νοτιοδυτικής Γερμανίας βραβεύθηκε από την διεθνή ακαδημία λυρικού δίσκου στο Παρίσι με έναν χρυσό Ορφέα ως η καλύτερη ηχογράφηση Μότσαρτ το 2009.

Η Καλλιόπη Εμμανουήλ και ο Δημήτρης Σταματελάτος σχημάτησαν piano duo το 2004 στο Royal College of Music στο Λονδίνο, όπου σπούδασαν με τους Gordon Fergus Thompson, Martino Tirimo και Yonty Solomon. Αποφοίτησαν παίρνοντας τα εξής διπλώματα: BMus, PgDip και MMus.

Ανάμεσα στα πολλά ρεσιτάλ που έχουν δώσει σε Ηνωμένο Βασίλειο (S. James Picadilly, S. Mary Abbots, Bristol Cathedral, S. Laurence Jewry, S. Sepoulcre Without Newgate), Ιταλία (Rossini Theater, Piazza Pola) και Ελλάδα (Φ. Σ. Παρνασσός, Athenaeum, Φ. Νάκας, Δημοτικό Θέατρο Πάτρας, Φιλαρμονική Εταιρία Πατρών) συγκαταλέγεται και η συνεργασία τους με την Συμφονιέτα Αθηνών και την Oρχήστρα Πατρών υπό την διεύθυνση του Γεωργίου Αραβίδη και Βλαδίμηρου Συμεωνίδη αντίστοιχα στο κοντσερτίνο για 2 πιάνα και έγχορδα «Τρίπτυχον» του καταξιωμένου Έλληνα πιανίστα και συνθέτη Χρίστου Παπαγεωργίου. Το Φεβρουάριο του 2009 ηχογράφησαν σε απʼ ευθείας μετάδοση απο το Γʼ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας το κοντσέρτο για 2 πιάνα και ορχήστρα του W.A.Mozart KV 365 με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη. Τον Ιούνιο του 2010 συνέπραξαν με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό την διεύθυνση του Francesco La Vecchia στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Περισσότερα για τη συναυλία θα βρείτε στα events του classicalradio.gr
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  20 - 26 ΜΑΪΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO