10:00 - 14:00 CET
11:00 - 15:00 GRT
Track
by
IT SOUNDS NICE

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Κυριακή, 19 Μαΐου 2024  10:17 CET  |  11:17 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Σύνοψη του “Προσοχή! Ο πρίγκιπας λερώνει”
Σύνοψη του “Προσοχή! Ο πρίγκιπας λερώνει”
Σύνοψη του έργου
από τον Θωμά Μοσχόπουλο


Τα τρία γουρουνάκια-αφηγητές της ιστορίας ξεκινούν σχολιάζοντας περιπαικτικά τους ανθρώπους που δίνουν τόση σημασία στον έρωτα, ο οποίος τους αποβλακώνει και χάνουν την ησυχία και την βολή τους. Για παράδειγμα, ο πρίγκιπας του παραμυθιού μας είχε ερωτευτεί την κόρη του αυτοκράτορα χωρίς καλά-καλά να την έχει δει. Αυτό όμως δεν πτοεί τον πρίγκιπα, ο οποίος αποφασίζει να στείλει τα δύο πολυτιμότερα πράγματα που έχει στο μικρό βασίλειό του ως δώρα στην κόρη του αυτοκράτορα προκειμένου να την κατακτήσει: Ένα ρόδο, το οποίο ανθίζει μια φορά στα πέντε χρόνια στην τριανταφυλλιά που φυτρώνει πάνω στον τάφο του πατέρα του και το γλυκόλαλο αηδόνι που φωλιάζει μες τις φυλλωσιές της.

Όμως, η κόρη του αυτοκράτορα είναι εντελώς αλλιώτικη απ’ ό,τι την φαντάζεται ο πρίγκιπας. Μεγαλώνει σε ένα υπερβολικά προστατευμένο περιβάλλον, όπου ναι μεν της παρέχονται τα πάντα αλλά δεν της επιτρέπεται ποτέ να βγει στον έξω κόσμο και να έχει επαφή με ο,τιδήποτε ζωντανό, με τίποτε «απ’ αυτά που πεθαίνουν» για να μην στεναχωρηθεί από την πιθανή απώλειά τους. Κι αυτό την έχει κάνει νευρική και κακομαθημένη. Έχει μάθει να εκτιμά μόνο τα τεχνουργήματα και να παίζει με «κουρδιστά» παιχνίδια. που «όταν χαλάσουν παίρνουμε άλλα, πιο καλά». Οπότε, όταν της μεταφέρονται τα δώρα του πρίγκιπα, εκείνη τα απορρίπτει και τον περιφρονεί.

Ο πρίγκιπας, πολύ πληγωμένος και θυμωμένος, θέτει σε λειτουργία ένα σχέδιο εκδίκησης. Μεταμφιέζεται σε χοιροβοσκό και προτείνει στον αυτοκράτορα να «βάλει τάξη στο χάος του χοιροστασίου του» -γιατί η αλήθεια είναι ότι τα γουρουνάκια δεν έχουν σταματήσει να σαρκάζουν και να σχολιάζουν ό,τι γίνεται. Όταν τα γουρουνάκια προσπαθούν να προειδοποιήσουν τον αυτοκράτορα ό,τι ο «χοιροβοσκός» δεν είναι αληθινός, εκείνος τους αποκαλύπτει την τρομερή αλήθεια που αγνοούσαν τόσο καιρό: Δεν τα ταΐζουν τζάμπα επειδή είναι πιο έξυπνα από τα άλλα ζώα, αλλά για να τα σφάξουν όταν παχύνουν αρκετά. Τα γουρουνάκια γκρεμίζονται σε απελπισία αλλά ο πρίγκιπας-χοιροβοσκός υπόσχεται να τα σώσει αν κρατήσουν το στόμα τους κλειστό. Πριν, όμως, θέσει σε εφαρμογή το πονηρό του κόλπο παρατηρεί την τρυφερή μικρή ακόλουθο της κόρης του αυτοκράτορα, που έχει περισυλλέξει με αγάπη τα δώρα του, ενώ έχει διαταγή να τα πετάξει στα γουρούνια να τα φάνε. Ελευθερώνει το αηδόνι και βάζει το τριαντάφυλλο σε ένα κρυστάλλινο βάζο.

Δεν περνάει πολύς χρόνος και ενώ γουρούνια και αυλικοί αναρωτιούνται τι ακριβώς είναι αυτός ο μυστήριος αλλά και γοητευτικός τύπος, ο χοιροβοσκός, αυτός παρουσιάζει μια θαυμαστή εφεύρεση: μια χύτρα με κουδουνάκια που όταν βράζει, ο ατμός της κάνει το καπάκι που χοροπηδάει να κουδουνίζει σε έναν γνώριμο σκοπό, πολύ προσφιλή στην κόρη του αυτοκράτορα και από τη μυρωδιά του ατμού μπορείς να μυρίσεις ό,τι φαγητό μαγειρεύει η κάθε κουζίνα στην γειτονιά. Η κόρη του αυτοκράτορα που έχει σκάσει από την πλήξη περιμένοντας τον «πρίγκιπα των ονείρων της» τρελαίνεται για τέτοια «παιχνιδάκια» και θέλει να το αποκτήσει με κάθε κόστος. Ο χοιροβοσκός όμως της ζητάει για αντάλλαγμα να του δώσει δέκα φιλιά. Εκείνη αρχικά αρνείται, όμως, τελικά, έξαλλη ενδίδει. Εν τω μεταξύ ο χοιροβοσκός αντιλαμβάνεται ότι η μικρή ακόλουθος θα χαιρόταν να του δώσει εκείνη τα δέκα φιλιά. Τελικά, όμως, τα παίρνει από την κόρη του αυτοκράτορα, η οποία είναι εκστασιασμένη με το καινούριο της απόκτημα και διασκεδάζει με τις αυλικούς της μαντεύοντας τι μαγειρεύουν οι γείτονες.

Μέχρι που ο χοιροβοσκός εμφανίζει και την επόμενή του εφεύρεση: Μια ροκάνα που όταν την γυρίζεις παίζει όλους τους γνωστούς χορούς και μουσικές, κάνοντας όλους να χορεύουν στον ρυθμό της. Εδώ η διαπραγμάτευση είναι πολύ σκληρή γιατί ο χοιροβοσκός ζητάει εκατό φιλιά για αντάλλαγμα. Η κόρη του αυτοκράτορα θέλει την ροκάνα τόσο πολύ ώστε τελικά υποχωρεί και προς μεγάλη απογοήτευση της ακολούθου, που είναι φανερά πλέον ερωτευμένη με τα θλιμμένα μάτια του χοιροβοσκού, αρχίζει να του δίνει τα εκατό φιλιά.

Ο αυτοκράτορας, όμως, κάποια στιγμή αντιλαμβανόμενος την φασαρία στο χοιροστάσιο βγαίνει απ’ το παλάτι για να ανακαλύψει με φρίκη ότι η κόρη του κυλιέται στις λάσπες και φιλιέται με το χοιροβοσκό. Βαθιά σοκαρισμένος, τον διώχνει από το βασίλειο ενώ τιμωρεί την κόρη του τοποθετώντας την στη θέση του, χοιροβοσκοπούλα στις λάσπες μαζί με τις αυλικούς της, μέχρι να βρεθεί κάποιος που να την παντρευτεί. Εκείνη θυμάται τον πρίγκιπα που της είχε στείλει το ρόδο και το αηδόνι. Πιστεύει ότι αυτός τουλάχιστον θα τη θέλει, χωρίς να ξέρει ότι βρίσκεται δίπλα της μεταμφιεσμένος.

Είναι η ώρα της εκδίκησης του πρίγκιπα: Την απορρίπτει όπως τον απέρριψε. Τώρα αγαπάει τη νεαρή ακόλουθο. Εκείνη, όμως, έκπληκτη του λέει ότι αγάπησε έναν χοιροβοσκό και όχι έναν πρίγκιπα. Αλλά πριν τον απογοητεύσει τελείως του υπόσχεται να τον ακολουθήσει στο μικρό βασίλειό του και αν σιγά-σιγά, με το χρόνο, γνωριστούνε και αγαπηθούνε πραγματικά, τότε θα ζήσουνε μαζί. Οι δυο τους φεύγουν και η κόρη του αυτοκράτορα μένει απελπισμένη. Την κατηγορούν έως και οι αυλικοί της, οι οποίες εξαιτίας της έχασαν κι εκείνες τη δουλειά τους. Η κόρη του αυτοκράτορα αναρωτιέται τι άραγε χρειάζεται να κάνουν οι χοιροβοσκοπούλες. Οι αυλικοί απαντούν: «Να κάθονται στις λάσπες και να φυλάνε τα γουρούνια». Τα γουρούνια πετάγονται ενθουσιασμένα «Να φιλάνε τα γουρούνια!»… αυτό άκουσαν! Και ορμάνε στην αγκαλιά των κοριτσιών. Όταν αυτές τους απωθούν όλο αηδία, αυτά εξηγούν ότι δεν είναι απλώς τρία γουρουνάκια αλλά τρείς πρίγκιπες μεταμορφωμένοι εξαιτίας μιας κατάρας: το φιλί των κοριτσιών θα λύσει τα μάγια και οι πρίγκιπες θα τις παντρευτούν. Τελικά τα κορίτσια πείθονται και φιλούν τα γουρουνάκια αλλά τα φώτα της σκηνής σβήνουν πριν προλάβουμε να δούμε αν τα γουρουνάκια έλεγαν αλήθεια και αν θα υπάρξει πράγματι χάπι εντ, ή αν τα πονηρά γουρούνια έλεγαν απλώς παραμύθια.

Προσοχή! Ο πρίγκιπας λερώνει
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Λιμπρέτο - Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος

Θέατρο Ολύμπια
Πρεμιέρα Παρασκευή 7 Νοεμβρίου στις 20.00

Περισσότερα για τις παραστάσεις της όπερας "Προσοχή! Ο πρίγκιπας λερώνει”, θα βρείτε σε προηγούμενη ανάρτηση του Classical Radio.

www.nationalopera.gr

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  13 - 19 ΜΑΪΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO