12:00 - 14:00 CET
13:00 - 15:00 GRT
Track
by
MASTERPIECE

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Τρίτη, 5 Μαρτίου 2024  12:00 CET  |  13:00 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Ένα diapason για την Καμεράτα
Ένα diapason για την Καμεράτα
Διεθνής διάκριση για το τριπλό cd της Καμεράτα υπό τον Γιώργο Πέτρου
με την ετικέτα της γερμανικής εταιρίας MDG


Ένα diapason για μια ελληνική ορχήστρα την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής

Διεθνής διάκριση (diapason 5) για την πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση έργων Χαίντελ και Νικολάου Μάντζαρουαπό την Καμεράτα υπό τον Γιώργο Πέτρου σε τριπλό cd με την ετικέτα της γερμανικής εταιρίας MDG

Το μηνιαίας κυκλοφορίας γαλλόφωνο περιοδικό Diapason αποτελεί ένα από τα πιο έγκριτα μουσικά περιοδικά παγκοσμίως με τεράστιο αριθμό αναγνωστών σε όλο τον κόσμο. Οι βραβεύσεις και οι διακρίσεις που απονέμονται μέσω του περιοδικού σε νέες δισκογραφικές κυκλοφορίες, αποτελούν ύψιστη τιμητική διάκριση για τους ίδιους τους καλλιτέχνες, ενώ παράλληλα αποτελούν εγγύηση για την άριστη καλλιτεχνική ποιότητα των δίσκων αυτών.

Mε το Diapason 5, την αμέσως προηγούμενη διάκριση από το «Χρυσό Diapason» (Diapason d' or) βραβεύεται στο τεύχος του Απριλίου η πρώτη επίσημη δισκογραφική δουλειά της Καμεράτα, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής σε όργανα εποχής υπό τον βραβευμένο με το ECΗO CLASSIΚ αρχιμουσικό Γιώργο Πέτρου.

Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση των έργων Alessandro Severo του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, και Don Crepuscolo τη μονόπρακτη όπερα του Νικολάου Μάντζαρου, που κυκλοφορεί σε τριπλό cd από τη γερμανική εταιρία MDG.

Η τρίπρακτη όπερα Alessandro Severo (1738), ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων “pasticcio” πρόκειται δηλαδή για έργο ο κορμός του οποίου αποτελείται από μέρη άλλων προγενέστερων έργων του συνθέτη. Συγκεκριμένα, ο Χαίντελ χρησιμοποιεί άριες και ορχηστρικά αποσπάσματα από προηγούμενες όπερές του και προσθέτει σε αυτά μια εισαγωγή, ένα ρετσιτατίβο και νέα μουσική για τα διαλογικά μέρη που προωθούν την εξέλιξη της υπόθεσης.

Η πλοκή του έργου εκτυλίσσεται στη Ρώμη το 225 π.Χ., όταν ο 16χρονος νέος αυτοκράτορας Αλέξανδρος Σεβήρος, παντρεύεται τη νεαρή Σαλούστια, κόρη πατρικίου. Η μητέρα του Αλέξανδρου, Ιουλία, από φόβο μήπως χάσει τη δική της εξουσία, προσπαθεί με δόλο να απομακρύνει τη Σαλούστια από τη Ρώμη, παρά τη θέληση του γιου της. Πρόκειται στην ουσία για μία ιστορία γεμάτη ίντριγκες τόσο σε πολιτικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο, η οποία έχει αίσια κατάληξη. Το έργο, σε λιμπρέτο του Απόστολο Ζένο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1738 στο Λονδίνο. Στην ηχογράφηση που κυκλοφορεί από την MDG τους χαρακτήρες της όπερας ερμηνεύουν μοναδικά η Μαίρη-Έλεν Νέζη (μέτζο σοπράνο) τον Αλεσσάντρο, η Μαρίτα Σόλμπεργκ (σοπράνο) τη Σαλουστία, η Κριστίνα Χάμαρστρεμ (μέτζο σοπράνο) την Ιουλία, η Ειρήνη Καράγιαννη (μέτζο σοπράνο) την Αλμπίνα, η Τζέμα Μπερτανιόλι (σοπράνο) τον Κλαύδιο και ο Πέτρος Μαγουλάς (μπάσος) τον Μαρτζιάνο.

Το δεύτερο έργο του cd, ο Don Crepuscolo του κερκυραίου Νικόλαου Χαλικιόπουλου-Μάντζαρου, συνθέτη του εθνικού μας ύμνου, γράφτηκε το 1815 και αποτελεί την πρώτη σωζόμενη ελληνική όπερα. Γραμμένη στο ιταλικό στυλ της εποχής πρόκειται στην ουσία για έναν μονόλογο με έντονα κωμικά στοιχεία, όπου ο ʽπροχωρημένης ηλικίαςʼ πρωταγωνιστής αναζητά την ιδανική γιʼ αυτόν νύφη. Τον «Δον Κρεπούσκολο» στον cd της MDG ερμηνεύει ο βαθύφωνος Χριστόφορος Σταμπόγλης.

Το Φθινόπωρο του 2009 η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής ξεκίνησε μία νέα, ιδιαίτερα επιτυχημένη δραστηριότητα πραγματοποιώντας εμφανίσεις με όργανα εποχής σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου υπό το γενικό τίτλο Armonia Atenea. Στο πλαίσιο αυτό, μία σειρά συναυλιών, αλλά και μερικών καινοτόμων οπερατικών παραγωγών (Θεοδώρα του Χαίντελ, Το έρημο νησί του Χάυντν, Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Γκλουκ) παρουσιάστηκαν από την ορχήστρα με μεγάλη επιτυχία. Η διάκριση της ηχογράφησης από το Diapason, έρχεται ως επισφράγισμα της επιτυχημένης συνεργασίας της Ορχήστρας με το Γιώργο Πέτρου.

Αξίζει τέλος να σημειωθούν μερικές φράσεις από το δημοσίευμα του Ivan A. Alexandre που συνοδεύει το diapason 5:

«...ο αρχιμουσικός και η ορχήστρα σχεδιάζουν τόσο πετυχημένα το χαρακτήρα, που ενίοτε η φωνή γίνεται σχεδόν διακοσμητική.»
«... το έργο στο σύνολό του ερμηνεύεται με θαυμάσιο στυλ...η κίνηση, το τέμπο, η έκφραση αποδίδονται πιστά».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  4 - 10 ΜΑΡΤΙΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO