06:00 - 08:00 CET
07:00 - 09:00 GRT
Track
by
SWEET WEEKEND

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024  7:25 CET  |  8:25 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Όλοι χορεύουν βαλς!
Όλοι χορεύουν βαλς!
H πρώτη παράσταση του μπαλέτου της ΕΛΣ
με τον νέο διευθυντή Ρενάτο Τζανέλλα


Όλοι χορεύουν βαλς / Alles walzer
Μουσική Γιόχαν Στράους υιός, Γιόζεφ Στράους, Γκούσταφ Μάλερ

Στο κενό / Empty place
Μουσική Λώρη Άντερσον, Μπράιαν Ήνο, Τζον Χάσσελ

Μπολερό / Bolero
Μουσική Μωρίς Ραβέλ

Στην πρώτη παράσταση μπαλέτου της καλλιτεχνικής περιόδου 2011-12, με τίτλο Όλοι χορεύουν βαλς!, η μαγεία του χορού και η τελειότητα των κινήσεων μπλέκονται με τις κλασικές και σύγχρονες μουσικές. Οι χορευτές του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα ερμηνεύσουν τρεις διάσημες χορογραφίες του Ρενάτο Τζανέλλα, οι οποίες έχουν παρουσιαστεί στην Όπερα της Βιέννης, το τελευταίο θέατρο στο οποίο θήτευσε ο Τζανέλλα πριν αναλάβει διευθυντής του μπαλέτου της ΕΛΣ και στις οποίες η παράδοση του κλασικού μπαλέτου συναντά τον σύγχρονο χορό.
Η παράσταση χορού Όλοι χορεύουν βαλς! είναι η πρώτη γνωριμία του νέου διευθυντή του μπαλέτου της ΕΛΣ Ρενάτο Τζανέλλα με το ελληνικό κοινό. Ο Τζανέλλα σημειώνει: «Με το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε, δίνω τις συστάσεις μου στο ελληνικό κοινό: στο Όλοι χορεύουν βαλς υπάρχει η ελαφρότητα, το παιχνίδι, το χιούμορ, φαίνονται οι ρίζες στον κλασικό χορό. Στο Στο κενό αποκρυσταλλώνεται η πιο προσωπική μου αντίληψη για το χορό και ο βαθύτερος προβληματισμός μου ως άνθρωπος. Στο Μπολερό δεν υπάρχει πλέον χορός, υπάρχει κίνηση, μουσική και ρυθμός, αλλά και τα άγρια ένστικτα του αρσενικού και του θηλυκού. Η συνειδητότητα και η ομορφιά συγκρούονται με την αγριότητα του ασυνείδητου. Στη διαμάχη του ρυθμού με τη μελωδία, τελικά είναι ο ρυθμός που νικά».

Η παράσταση αποτελείται από τρία μέρη. Το πρώτο, με τίτλο Όλοι χορεύουν βαλς από το οποίο δανείζεται τον τίτλο της ολόκληρη η βραδιά, είναι εμπνευσμένο από μουσική του Γιόχαν Στράους υιού, του αδερφού του Γιόζεφ Στράους, και του Γκούσταφ Μάλερ. Πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βιέννη το 1997. Μια γυναίκα φτάνει στη Βιέννη και ακούει από ένα παράθυρο μία μελωδία του Γιόχαν Στράους υιού. Αυτοσχεδιάζει έναν χορό, στον οποίο σταδιακά προστίθενται και άλλοι μέχρι την κορύφωση στο τελικό, μεθυστικό αποτέλεσμα.

Το δεύτερο μπαλέτο, με τίτλο Στο κενό (πρώτη πανελλήνια παρουσίαση), δημιουργήθηκε το 1992 για το Μπαλέτο της Στουτγάρδης. Σε ένα έρημο τοπίο ένας άνδρας βιώνει έντονα συναισθήματα ανασφάλειας, φόβου, επιθετικότητας, αλλά επίσης γαλήνης και αγάπης.

Το τρίτο έργο βασίζεται στο πασίγνωστο Μπολερό του Μωρίς Ραβέλ. Η χορογραφία του Τζανέλλα, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1998 στην Βιέννη, αναφέρεται σε αυτή της Μπρονισλάβας Νιζίνσκα που είχε παρουσιαστεί το 1928 στο Παρίσι.

Ρενάτο Τζανέλλα, Διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Γεννημένος στην Βερόνα πήρε τα πρώτα μαθήματα στη γενέτειρά του και το 1981 ξεκίνησε σπουδές πλάι στην Ροζέλλα Χάιταουερ στις Κάννες. Η πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση πραγματοποιήθηκε στην Βασιλεία, όπου εργαζόταν με τον Χάιντς Σπαίρλι. Το 1985 έγινε μέλος του Μπαλέτου της Στουτγάρδης και το 1993 διορίστηκε χορογράφος του οργανισμού από την Μάρσια Αϋντέ. Από το 1995 έως το 2005 υπήρξε διευθυντής του Μπαλέτου της Κρατικής Όπερας της Βιέννης και το 2001 έγινε επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής της Σχολής Μπαλέτου του ίδιου οργανισμού. Από το 2005 εργάζεται ως ανεξάρτητος χορογράφος.

Παραστάσεις:
27, 29, 30 Νοεμβρίου 2011
2, 3, 11, 24, 28 Δεκεμβρίου 2011
6, 7 Ιανουαρίου 2012

Ρενάτο Τζανέλλα, Χορογραφία
Ηλίας Βουδούρης, Μουσική Διεύθυνση

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στα events του Classical Radio
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  17 - 23 ΙΟΥΝΙΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO