16:00 - 18:00 CET
17:00 - 19:00 GRT
Track
by
20TH CENTURY CLASSICS

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024  17:35 CET  |  18:35 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Έκτακτη εμφάνιση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης
Έκτακτη εμφάνιση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης
Η διάσημη Ορχήστρα
στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012, 21.00

Μια μοναδική εμφάνιση με την ‘Eroica’ του Beethoven.

Μια μοναδική ευκαιρία για τους φίλους της μουσικής συνιστά η έλευση στην Αθήνα της περίφημης Φιλαρμονικής της Βιέννης. Η διάσημη Ορχήστρα μετέχει σε πρόγραμμα μεγάλου ταξιδιωτικού οργανισμού της Αυστρίας, που προσφέρει ένα μοναδικό συνδυασμό ψυχαγωγίας και πολιτισμού (ο πολιτιστικός τουρισμός είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα αυτή). Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ειδικά προγραμματισμένες συναυλίες της Φιλαρμονικής της Βιέννης, σε διαφορετικές σταθμούς, στους οποίους περιλαμβάνεται η Αθήνα, και φυσικά το Μέγαρο Μουσικής. Το Μέγαρο Μουσικής εξασφάλισε τη διάθεση 600 περίπου εισιτηρίων για το ελληνικό κοινό.

Μετά την συγκλονιστική εμπειρία των τελευταίων εμφανίσεων της Ορχήστρας στο Μέγαρο τον περασμένο Απρίλιο, ανάμεσα τους και μια εκπαιδευτική ‘προσφορά’ των μουσικών της στα παιδιά και τους νέους, η Ορχήστρα επιστρέφει στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει: το Κοντσέρτο για βιολί No.5 σε λα μείζονα, K.219 του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και τη Συμφωνία αρ.3 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 55 ‘Ηρωική’ του Λούντβιχ φον Μπετόβεν.

Την Ορχήστρα διευθύνει ο διάσημος αρχιμουσικός Χέρμπερτ Μπλόμστεντ (Herbert Blomstedt) και συμπράττει ο σπουδαίος βιολονίστας Ράινερ Χόνεκ (Rainer Honeck).

Η συναυλία θα ανοίξει με το κοντσέρτο για βιολί αριθμός 5, το τελευταίο και πιο δημοφιλές από τα πέντε στο σύνολό τους κοντσέρτα που είχε συνθέσει ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ για βιολί. Γράφτηκε το 1775 στο Ζάλτσμπουργκ, όπου και παρουσιάστηκε την ίδια χρονιά. Από το εντυπωσιακό ρόντο του τελευταίου μέρους, που δηλώνει την επιθυμία του Μότσαρτ να δώσει έναν ανατολίτικο χαρακτήρα στο έργο, επηρεασμένος από τους ήχους της στρατιωτικής μπάντας των Τούρκων που την εποχή εκείνη ηχούσαν γύρω από τη Βιέννη, το κοντσέρτο πήρε την ονομασία «Τούρκικο κοντσέρτο».

Στη συνέχεια θα ερμηνευθεί η Συμφωνία αρ. 3 σε Μι ύφεση μείζονα, έργο 55 «Ηρωική» του Μπετόβεν. Η σύνθεσή της Συμφωνίας – που αποτελεί σταθμό στην ιστορία και εξέλιξη της συμφωνικής μουσικής - ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1803 και ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 1804. Το εξώφυλλο της χειρόγραφης παρτιτούρας έφερε το όνομα "Bonaparte” μέχρι τη στιγμή, που ο Μπετόβεν πληροφορήθηκε, ότι ο Ναπολέων είχε στεφθεί αυτοκράτορας της Γαλλίας εξοργίστηκε, έσκισε την αφιέρωση της συμφωνίας και αργότερα την ονόμασε «Ηρωική». Με το έργο αυτό εγκαινιάζεται ουσιαστικά η μεσαία συνθετική περίοδος του Beethoven, συχνά αποκαλούμενη και αυτή "ηρωική” (1803 – 1812).

Ο Χέρμπερτ Μπλόμστετ ξεκίνησε τη μουσική του εκπαίδευση στη Σουηδία, σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας στην Σχολή Τζούλιαρντ στη Νέα Υόρκη, σύγχρονη μουσική στο Ντάρμστατ και παλαιά μουσική στη Μουσική Ακαδημία στη Βασιλεία της Ελβετίας. Το 1954 έκανε το ντεμπούτο του ως διευθυντής ορχήστρας με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Στοκχόλμης και διορίστηκε Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του Όσλο και των Ορχηστρών της Σουηδικής και της Δανέζικης ραδιοφωνίας.

Ο Ράινερ Χόνεκ γεννήθηκε στο Νέντσινγκ της Αυστρίας, πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολιού σε ηλικία επτά ετών και σπούδασε στη Σχολή Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης. Η πρώτη του καλλιτεχνική εμπειρία με τη Φιλαρμονική της Βιέννης ξεκίνησε το 1978, όταν η ορχήστρα του απένειμε μία υποτροφία του Ιδρύματος Καρλ Μπεμ.

Το 1981 έγινε πρώτο βιολί της Κρατικής Όπερας και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης, για να προαχθεί σε εξάρχοντα το 1984 της Ορχήστρας της Όπερας και το 1992 της Φιλαρμονικής της Βιέννης.

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  10 - 16 ΙΟΥΝΙΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO