08:00 - 12:00 CET
09:00 - 13:00 GRT
Track
by
LOVELY DAY

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024  11:35 CET  |  12:35 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Μουσικές εκδηλώσεις στην Κεφαλονιά
Μουσικές εκδηλώσεις στην Κεφαλονιά
Οι θερινές μουσικές εκδηλώσεις
του Ιδρύματος «Βεργωτή»


Εκλεκτικό, εξαιρετικά ενδιαφέρον και πλουραλιστικό το πρόγραμμα θερινών εκδηλώσεων του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή» που εδρεύει στα Κουρκουμελάτα της Κεφαλονιάς, υπόσχεται και φέτος μουσικές συναντήσεις υψηλής αισθητικής και κύρους. Ο προγραμματισμός των εκδηλώσεων έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να πληρεί τις εξής προυποθέσεις:

- Να πραγματοποιεί ρεσιτάλ και συναυλίες διεθνούς επιπέδου, με έμφαση σε νέους ανερχόμενους καλλιτέχνες, τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν υπέρ της Φιλαρμονικής Σχολής Κεφαλληνίας και άλλων Ιδρυμάτων της Κεφαλονιάς
- Να προβάλλει την μουσική κληρονομιά της Επτανήσου, υποστηρίζοντας ταυτόγχρονα την μουσική εκπαίδευση
- Να προάγει την συνεργασία και να αναδεικνύει το έργο κοινωφελών Ιδρυμάτων και Συλλόγων της Κεφαλονιάς

Το φετεινό πρόγραμμα αποτελείται από δύο κύκλους συναυλιών: Opera με επιμέλεια των εκδηλώσεων από την διάσημη Ελληνορουμάνα σοπράνο Μαρίνα Κριλοβίτσι, και μουσικής δωματίου συντονισμένη από τον διεθνώς καταξιωμένο Ελληνα πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσο και σε συνεργασία με το Ιδρυμα Φωκά-Κοσμετάτου. Στην καρδιά του καλοκαιριού, από τις 4 έως τις 27 Ιουλίου, εξέχουσες προσωπικότητες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής όπως το βρετανικό σχήμα μουσικής δωματίου Jigsaw Players (μουσικοί της London Philharmonic, Philharmonia Orchestra και συνεργάτες τους), η Αμερικανοκορεάτισσα Soyeon Kate Lee και ο Ισραηλινός Ran Dank, καθώς και πολλοί διεθνώς διακεκριμένοι Έλληνες καλλιτέχνες, δίνουν ραντεβού στο όμορφο νησί του Ιονίου, να μαγεύσουν με την τέχνη τους Ελληνες και ξένους, αλλά και να προσφέρουν στα παιδιά της Κεφαλονιάς εργαστήρια πιάνου, βιολιού, φωνής και φλάουτου.

Η Soyeon Kate Lee, ο Ran Dank και Βασίλης Βαρβαρέσος, απόφοιτοι όλοι τους της περίφημης σχολής Juilliard της Νέας Υόρκης και βοηθοί του καθηγητή Julian Martin στην ίδια σχολή, είναι οι τρείς νέοι και πολυβραβευμένοι πιανίστες που θα μοιραστούν την τέχνη και τις προσωπικές τους εμπειρίες με νέους πιανίστες, στο Masterclass που θα δώσουν στο Πνευματικό Κέντρο Βεργωτή στα Κουρκουμελάτα. Σκοπός του Masterclass που πραγματοποιείται από τις 4 έως τις 11 Ιουλίου είναι εκτός των άλλων να ενισχύσει την σχέση της Juilliard και των υποτρόφων που προκύπτουν από το σχετικό κληροδότημα «Γεωργίου & Μάρης Βεργωτή» με την έδρα στην Κεφαλονιά. Τα έσοδα του Masterclass που θα κλείσει με δωρεάν συναυλία των συμμετεχόντων στις 11 Ιουλίου στα Κουρκουμελάτα, θα διατεθούν για την υποστήριξη μουσικής εκπαίδευσης που προσφέρουν οι Φιλαρμονικές της Κεφαλονιάς.

Masterclass γιά νέους ανερχόμενους καλλιτέχνες του Λυρικού Θεάτρου θα δωσει όμως και η Μαρίνα Κριλοβίτσι, με την συμμετοχή του γνωστού πιανίστα Δημήτρη Γιάκα, από τις 18 έως τις 26 Ιουλίου, στη Φιλαρμονική Σχολή Κεφαλληνίας στο Αργοστόλι. Και αυτό το Εργαστήριο θα κλείσει με μία εορταστική συναυλία των συμμετεχόντων, στις 26 Ιουλίου, στο θέατρο της Φιλαρμονικής Σχολής Κεφαλληνίας.

Πέρα από την εκπαιδευτική σημασία των εκδηλώσεων, υπάρχει όμως και η αμιγώς ψυχαγωγική με όρους ακρόασης υψηλού επιπέδου. Δώδεκα βραδιές του Ιουλίου υπόσχονται αντίστοιχο αριθμό ρεσιτάλ και συναυλιών που θα φιλοξενηθούν σε πέντε διαφορετικά σημεία της Κεφαλονιάς: Στο Πνευματικό Κέντρο Βεργωτή στα Κουρκουμελάτα, αλλά και στα Δημοτικά Θέατρα Αργοστολίου και Ληξουρίου, στην Φιλαρμονική Σχολή Κεφαλληνίας (Ωδείο Αργοστολίου) και στο Βοτανόκηπο του Ιδρύματος Φωκά-Κοσμετάτου καθώς επίσης και δωρεάν εργαστήριο πιάνου για μαθητές της Κεφαλονιάς στην Κοργιαλλένειο Βιβλιοθήκη (Αργοστόλι).

Το πρόγραμμα των μουσικών εκδηλώσεων ανοίγει στις 6 Ιουλίου με το ρεσιτάλ που θα δώσουν στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου οι τρείς απόφοιτοι της σχολής Juilliard που σπούδασαν με υποτροφία «Γ&Μ Βεργωτή», Αρετή Ζούλα (βιολί), Regi Αλέξανδρος Πάπας (βιολί) και Κωνσταντίνος Βαλλιανάτος (πιάνο). Το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει έργα Μοσκόφσκι, Μπάρτοκ, Ραβέλ, Λιστ, ντε Σαραζάτε. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για την οικονομική ενίσχυση της Φιλαρμονικής Κεφαλληνίας.

Ακολουθεί:
- Στις 9 Ιουλίου το ρεσιτάλ πιάνου των Soyeon Kate Lee και Ran Dank. Τα έσοδα θα διατεθούν για την υποστήριξη μουσικής εκπαίδευσης που προσφέρουν οι Φιλαρμονικές της Κεφαλονιάς.
- Στις 10 Ιουλίου το ρεσιτάλ των Αρετής Ζούλα (βιολί) και Βασίλη Βαρβαρέσου (πιάνο). Τα έσοδα θα δοθούν εξ ολοκλήρου για την οικονομική ενίσχυση της Φιλαρμονικής Σχολής Ληξουρίου.
- Έπεται στις 11 Ιουλίου η συναυλία των συμμετεχόντων στο Masterclass για νέους πιανίστες.
- Στις 13 Ιουλίου δίνει ρεσιτάλ το Olympus Trio, δηλαδή οι Ben Capps (τσέλο), Regi Αλέξανδρος Πάπας (βιολί) και Κωνσταντίνος Βαλλιανάτος (πιάνο).
- Στις 15, 17 και 19 Ιουλίου οι Jigsaw Players δίνουν τρείς συναυλίες με διαφορετικό πρόγραμμα κάθε φορά. Συνδιοργανωτής των τριών αυτών συναυλιών είναι το Ιδρυμα Φωκά-Κοσμετάτου.
- Ο κύκλος Opera το επταήμερο 21-27 Ιουλίου ξεκινάει με δύο συναυλίες που είναι, κατά την πάγια συνήθεια των διοργανωτών των εκδηλώσεων, αφιερωμένες στην Επτανησιακή Σχολή. Μετά το περυσινό αφιέρωμα στον Δ. Λαυράγκα φέτος σειρά έχει ο Παύλος Καρρέρ (1829-1896). Στις 21 Ιουλίου οι διεθνώς αναγνωρισμένοι Έλληνες μονωδοί Ειρήνη Καράγιαννη, Γιάννης Χριστόπουλος και Σοφία Κυανίδου, συνοδευόμενοι στο πιάνο από τον Δημήτρη Γιάκα, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με τραγούδια και άριες από τις όπερες του Ζακυνθινού συνθέτη ενώ και στις 24 Ιουλίου η υψίφωνος Ειρήνη Καράγιαννη και ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος, συνοδευόμενοι στο πιάνο από τον Δημήτρη Γιάκα επιμελούνται μια βραδιά Επτανησιακής Οπερας, επιλέγοντας και τραγουδώντας αποσπάσματα από όπερες και οπερέττες των Παύλου Καρρέρ, Σπύρου Σαμάρα, Λεωνίδα Αλβάνα, Τζουζέπε Βέρντι, Γκαετάνο Ντονιτσέτι, Διονύσιου Λαυράγκα, Στάθη Μάστορα.
- Ακολουθεί στις 26 Ιουλίου το ρεσιτάλ των μαθητών του Εργαστηρίου της Μαρίνας Κριλοβίτσι.
- Οι εκδηλώσεις κλείνουν πανηγυρικά στίς 27 Ιουλίου με μία συναυλία αφιεριωμένη στην 200η επέτειο από την γέννηση του μείζονος Ιταλού συνθετη Τζουζέπε Βέρντι. Αποσπάσματα από τις περίφημες όπερές του «Ριγκολέτο», «Τραβιάτα», «Δον Κάρλος» και «Κουρσάρος» ερμηνεύουν οι Irina Iordachescu – υψίφωνος στην Εθνική Οπερα Βουκουρεστίου - και Δημήτρης Τηλιακός, συνοδευόμενοι στο πιάνο από τον Δημήτρη Γιάκα.

Η προπώληση των εισιτηρίων (οι εξαιρετικά προσιτές τιμές των οποίων κυμαίνονται κατά περίσταση μεταξύ 5€ και 20€) έχει ήδη ξεκινήσει.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Masterclass και τις μουσικές εκδηλώσεις, καθώς και για τους στόχους του Ιδρύματος Γ&Μ Βεργωτή (Κουρκουμελάτα, τηλ. 26710 42255) δίνονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.vergottisfoundation.org

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  10 - 16 ΙΟΥΝΙΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO