08:00 - 12:00 CET
09:00 - 13:00 GRT
Track
by
LOVELY DAY

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024  9:06 CET  |  10:06 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Στήλη: "Μουσική από Κούνια" #025
Στήλη:
Μουσική από Κούνια
από τον Ηλία Σακαλάκ


Ο Ηλίας Σακαλάκ γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Trinity College of Music (Cello Perf. LTCL Dip.TCL). Είναι μέλος της ορχήστρας Καμεράτα από την ίδρυσή της και έχει γράψει τα βιβλία "Σωματικά και Ψυχολογικά προβλήματα των μουσικών" και "Μουσικές Βιταμίνες, στοιχεία μουσικής ιατρικής, μουσικής ψυχολογίας". Εκπαιδευτικά του προγράμματα έχουν παρουσιασθεί με επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής και στην Στεγή Γραμμάτων και Τεχνών. Ήταν υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος της Ορχήστρας Καμεράτα στα δημοτικά σχολεία για τρία χρονιά και το 2010 δημιούργησε την ομάδα "Μουσικοί για Παιδιά" προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε παιδιατρικά νοσοκομεία.
___________________________


Πριν από αρκετό καιρό , στα πλαίσια του μουσικού εκπαιδευτικού προγράμματος της Ορχήστρας της οποίας είμαι μέλος, επισκέφθηκα την 4η τάξη του δημοτικού σχολείου της Νίκαιας. Μπαίνοντας στην τάξη και τακτοποιώντας τον απαραίτητο εξοπλισμό που είχα μαζί μου, άρχισα να κουβεντιάζω με τα παιδιά για να ‘σπάσει ο πάγος’. Αντικείμενο της κουβέντας μας, τι άλλο; Η μουσική που μας αρέσει. Σήκωνε ένας ένας το χέρι του και μας μίλαγε για τις μουσικές του προτιμήσεις. Κάποια στιγμή, σηκώνει το χέρι του και ο Παντελής και ζητά τον λόγο. «Εμένα πάντως κύριε, δεν μου αρέσει καθόλου η κλασική μουσική» «Παντελή», του απαντώ, «ο καθένας έχει τα γούστα του. Δεν είναι υποχρεωτικό να σου αρέσει. Μπορείς όμως να μου πεις το γιατί;» «Γιατί κύριε», μου απαντά ετοιμόλογα ο Παντελής βάζοντας τα χέρια του στην μέση, προσπαθώντας να φουσκώσει σαν το παγώνι, μιμούμενος αυτό που θέλει να περιγράψει, «η κλασική μουσική είναι μια χοντρή κυρία που τσιρίζει» «Κάποιες φορές μπορεί να είναι έτσι Παντελή αλλά όχι πάντα!», αρκέστηκα να του απαντήσω, δίχως να έχω την παραμικρή διάθεση να φανώ στα μάτια του σαν ένας ακόμη ‘δάσκαλος’ που βολεύει, διορθώνει και πλάθει το κάθε τι με λόγια!

«Έχω φτιάξει για εσάς κάποια μουσικά παιχνίδια. Θέλετε να αρχίσουμε να παίζουμε;” Η απάντηση ήρθε από όλους με ένα δυνατό και μακρόσυρτο ‘ναι’. Ξεκινήσαμε να παίζουμε παιχνίδια με ήχους. Στην συνέχεια από τους ήχους φτιάξαμε ιστορίες. Έπειτα αρχίσαμε να βλέπουμε εικόνες και να ταιριάζουμε μουσικά αποσπάσματα. Από εμβατήρια και χορευτική μουσική μέχρι Βάγκνερ. Και το παιχνίδι μας γινόταν ολοένα και πιο ενδιαφέρον! Κάποια στιγμή, ακούγεται το τρίτο μέρος από το κοντσέρτο για κόρνο του Μότσαρτ, και προσπαθούμε όλοι να βρούμε την εικόνα στην οποία αντιστοιχεί. Τότε ξαφνικά, σηκώνει το χέρι του ο Παντελής και ζητά επίμονα τον λόγο! «Κύριε, κύριε! Αυτή η μουσική μ' αρέσει πολύ. Τι έιναι;» «Παντελή, καταλαβαίνω τον ενθουσιασμό σου, αλλά ας ταιριάξουμε πρώτα την εικόνα. Άλλωστε όπως είπες πριν, αυτή η μουσική σίγουρα δεν σ' αρέσει», του απάντησα προσπαθώντας να δω την αντίδραση του. Ο Παντελής, που σίγουρα δεν είχε ξανακούσει την μουσική που τον έκανε να ενθουσιαστεί, δεν γνώριζε φυσικά ότι αυτό που με χαρά άκουγε, ανήκε στον χώρο της κλασικής μουσικής. Του εξήγησα λοιπόν, ότι την μουσική που δήλωσε με τον αυθόρμητο παιδικό του ενθουσιασμό ότι του άρεσε πολύ, την έγραψε ο Μότσαρτ. Ο οποίος έζησε την περίοδο που αργότερα ονομάστηκε ‘κλασική’. Για τον Παντελή όμως, και για κάθε Παντελή με ενθουσιασμό, αυθορμητισμό, ειλικρίνεια και διάθεση να μάθει και να χαρεί κάτι ‘καινούργιο’, δεν έχει σημασία αν αυτό λέγεται κάπως! Σημασία έχει να τον ενδιαφέρει. Να του αρέσει! Να τον συγκινεί! Να τον συναρπάσει!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  15 - 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO