

από τον Ηλία Σακαλάκ
Ο Ηλίας Σακαλάκ γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Trinity College of Music (Cello Perf. LTCL Dip.TCL). Είναι μέλος της ορχήστρας Καμεράτα από την ίδρυσή της και έχει γράψει τα βιβλία "Σωματικά και Ψυχολογικά προβλήματα των μουσικών" και "Μουσικές Βιταμίνες, στοιχεία μουσικής ιατρικής, μουσικής ψυχολογίας". Εκπαιδευτικά του προγράμματα έχουν παρουσιασθεί με επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής και στην Στεγή Γραμμάτων και Τεχνών. Ήταν υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος της Ορχήστρας Καμεράτα στα δημοτικά σχολεία για τρία χρονιά και το 2010 δημιούργησε την ομάδα "Μουσικοί για Παιδιά" προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε παιδιατρικά νοσοκομεία.
___________________________
Την στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, στο περιβάλλον σας ‘ακούγονται’ διάφοροι ήχοι. Σταματήστε σας παρακαλώ για 10 δευτερόλεπτα το διάβασμα, και …στήστε αυτί. Προσπαθήστε να εντοπίσετε όλους τους ήχους του χώρου στον οποίο βρίσκεστε, με κάθε λεπτομέρεια. Την ένταση τους την κατεύθυνση τους, την απόσταση της πηγής τους…!
Πως τα πήγατε; Βρήκατε αρκετούς; Είμαι σίγουρος, ότι την επόμενη φορά που θα ξαναπροσπαθήσετε για περισσότερη ώρα, θα ακούσετε περισσότερους! Όσους ήχους εντοπίσατε τώρα, τους ακούγατε και πριν κάνετε αυτό το πείραμα. Μόνο που δεν τους αντιλαμβανόσασταν. Έτσι λοιπόν, ‘ακούγατε’ χωρίς να ‘ακούτε’!
Ακούω προσεκτικά, σημαίνει ότι χρησιμοποιώ την ακοή μου για να πάρω από τον ήχο ‘πληροφορία’, ‘νόημα’. Η ‘ακρόαση’, μας δίνει την δυνατότητα να είμαστε συνδεδεμένοι με το περιβάλλον μας. Άλλωστε, την ακοή μας την χρησιμοποιούμε συνεχώς.
Από μικρή ηλικία, οι μαθητές στο σχολείο, περνάνε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας τους ακούγοντας. Μαθαίνουμε να γράφουμε. Μαθαίνουμε να διαβάζουμε. Δεν μαθαίνουμε όμως να ακούμε!
Ίσως αναρωτηθείτε, τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με την μουσική! Και όμως! Η μουσική μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο δεχόμαστε ακουστικές πληροφορίες από το περιβάλλον μας. Μπορεί να μας εκπαιδεύσει, στο να μάθουμε να είμαστε επιλεκτικοί. Στο να είμαστε ικανοί να επιλέγουμε μελωδίες, αρμονία, ρυθμό! Η ακρόαση της μουσικής, είναι πιο πολύπλοκη διαδικασία απ’ ότι αυτή του προφορικού λόγου.
Ας υποθέσουμε, ότι βρίσκεστε σε ένα εστιατόριο, για ένα επαγγελματικό ραντεβού. Με την άδεια του συνομιλητή σας, χρησιμοποιείτε ένα κασετόφωνο για να καταγράψετε την συνομιλία σας. Δύο εβδομάδες αργότερα, ακούτε την κασέτα. Συνειδητοποιείτε, ότι πέρα από την δική σας φωνή και την φωνή του συνομιλητή σας, ακούγονται ταυτόχρονα και πάρα πολλοί άλλοι ήχοι. Ήχοι από τα πιάτα, τα μαχαιροπήρουνα. Ομιλίες από τα γύρω τραπέζια. Τα αυτοκίνητα που περνούν απ’ έξω. Το κασετόφωνο, έχει καταγράψει όλους τους ήχους, χωρίς να τους ξεχωρίζει. Αυτό που συμβαίνει σε εσάς, σε αντίθεση με το κασετόφωνο, είναι ότι το μυαλό και το σώμα σας, φιλτράρει όλον αυτόν τον συρφετό των ήχων, με σκοπό να σας δώσουν την πληροφορία που