08:00 - 12:00 CET
09:00 - 13:00 GRT
Track
by
LOVELY DAY

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024  9:36 CET  |  10:36 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Άρθρο: "Σκέψεις ακούγοντας το έργο O ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟΣ"
Άρθρο:
Franz Schubert, σκέψεις ακούγοντας το έργο του O ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟΣ
από την Κία Σακελλαρίδου


Η Κία Σακελλαρίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ιταλική φιλολογία στο ΑΠΘ, διοίκηση επιχειρήσεων και marketing. Εργάστηκε στον τομέα της εταιρικής επικοινωνίας. Στις εκδόσεις Δαρδανός έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία της, Τα Κοχύλια του Ονούφριου, πεζογραφία, Νύχτες με Νοτιά, ποίηση, Οι Αναμνήσεις έχουν Γεύση, πεζογραφία. Κείμενά της δημοσιεύονται στο περιοδικό «Απόπλους - Σαμιακών Γραμμάτων και Τεχνών Περιήγηση». Είναι μέλος του λογοτεχνικού ιδρύματος “Fondazione Premio Napoli”, Ιταλία.
___________________________


Franz Schubert, σκέψεις ακούγοντας το έργο του O ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟΣ

Η ηχώ έλεγε στον ζωγράφο: Ανόητε, τι σʼ έπιασε; Αν θέλεις να με παραστήσεις, ζωγράφισε έναν ήχο … Ζωγράφισε έναν ήχο… Έναν ήχο…

Η νόηση ικέτευε την ποίηση: Λέξη, στάσου να σε συλλάβω, μονάχα αν θελήσεις εσύ, θα γίνω γλώσσα, θα υπάρξω, θα ακουστώ.

Για τον Frank Schubert, η φανέρωση του κόσμου μέσα στην ποίηση συμβαίνει. Το ποίημα τραγουδάει με τον τρόπο του άσματος. Ο ήχος αποτυπώνει την Ομορφιά με τον τρόπο του ζωγράφου.

Τον χειμώνα του 1797, η Μοίρα τρύπωσε στο σπίτι του Franz Theodor Schubert και της Elisabeth Vietz στη Βιέννη, για να σημαδέψει με τα δώρα της το νεογέννητο αγόρι τους:

Frank Peter Schubert το όνομά σου. Ένδυμά σου, ως τον θάνατο, η Μελαγχολία. Με τους ήχους θα ζωγραφίσεις τα ουράνια. Μέσα στην Ποίηση θα ζήσεις, στις λέξεις της φτερά θα δώσεις. Η ψυχή σου βουτηγμένη στη γνώση του τίποτα του θανάτου, τα μάτια σου στραμμένα στα ύψη, θʼ ατενίσουν τον Θεό. Περιπλανήσου, μικρό μου αγόρι, για λίγο…

Έτσι πρόσταξε η Μοίρα και τράβηξε γιʼ αλλού, λησμονώντας να προσφέρει στο παιδί Σθένος και Θάρρος…

Η περιπλάνηση όρισε τη σύντομη του Frank Schubert, σφράγισε το εξαίσιο έργο του. Ακολουθώντας τα μονοπάτια της ποίησης, ο συνθέτης περιπλανιέται σε κάθε απόχρωση των ποιητικών νοημάτων, ανοίγει δρόμους ελευθερίας για να διαβεί η μουσική του έκφραση, κάποτε χάνει την αίσθηση της κατεύθυνσης, πλανιέται, περιπλανιέται στη μελωδία, στην ανθρώπινη φωνή, οι ρυθμοί του εναλλάσσονται καθώς η ποίηση τον οδηγεί από τη γαλήνη στο πάθος, από το σκοτάδι στο φως. Τα πάντα αποτυπωμένα σε μουσική, με απέριττη σοφή απλότητα. Όπως απλά κι απλόχερα «δώριζε» τη μουσική του ως ένδειξη αγάπης: μια cantata για τα γενέθλια του πατέρα, ένα ottetto στο θάνατο της μητέρας, μια συλλογή τραγουδιών στη δεσποινίδα Terese Grob, τον έρωτά του. Στην ανθρωπότητα, το τεράστιο έργο του.

Τριάντα ενός ετών, μέσα στον χειμώνα του 1828, απεβίωσε, πέταξε στα «ουράνια ύψη» που είχε αντικρύσει, όπως φανέρωσε ο ίδιος, γράφοντας την τελευταία του Συμφωνία, τη «Μεγάλη» Ενάτη του. Υμνώντας την Ομορφιά, περιπλανήθηκε, για λίγο, όπως όρισε το πεπρωμένο του, με τη νοσταλγία μιας άτρεμης καρδιάς που δεν είχε - εκείνης της καρδιάς που η μοίρα λησμόνησε να του χαρίσει -, με το ευγενικό παράπονο της θλίψης του, που το έκανε προσευχή: Θεέ Παντοδύναμε, βυθισέ με στα νερά της Λήθης, κάνε με έναν άλλον άνθρωπο, πιο σθεναρό, πιο θαρραλέο…___________________________

Σχετικό άρθρο δημοσιεύθηκε στο classicalradio.gr τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2010 από την Λήδα Παλασάντζα.
Ο τίτλος του είναι "Στιγμή, μείνε λοιπόν! Είσαι τόσο όμορφη!".
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  15 - 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO