08:00 - 12:00 CET
09:00 - 13:00 GRT
Track
by
LOVELY DAY

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024  8:53 CET  |  9:53 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Μαρία Κάλας και Κάτουλος, Μια συνάντηση
Μαρία Κάλας και Κάτουλος, Μια συνάντηση
Άρθρο: "Μαρία Κάλας και Κάτουλος, Μια συνάντηση" από την Κία Σακελλαρίδου


Η Κία Σακελλαρίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ιταλική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε στον τομέα της εταιρικής επικοινωνίας. Από τις εκδόσεις Χρήστος Δαρδανός έχουν εκδοθεί τα βιβλία της Νύχτες με Νοτιά, ποίηση, Τα Κοχύλια του Ονούφριου, πεζογραφία, Οι Αναμνήσεις έχουν Γεύση, πεζογραφία. Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης εκδόθηκε το βιβλίο της Οι Επισκέψεις, πεζογραφία. Κείμενα και ποίησή της δημοσιεύονται στο περιοδικό Απόπλους. Άρθρα της σχετικά με τη μουσική εμφανίζονται στην ιστοσελίδα Classical Radio.gr. Είναι μέλος του λογοτεχνικού ιδρύματος Fondazione Premio Napoli.
___________________________

- Μαρία, τι ξέρεις από πάθος;

- Κάτουλε, θα μου πεις τι είναι πάθος;

Απόψε, ας βρεθούμε στη βόρεια Ιταλία, στo Sirmione, τη στενότατη χερσόνησο που εισχωρεί στη λίμνη Garda σηκώνοντας στη ράχη της κομμάτια ιστορίας αιώνων, για να ακούσουμε ένα κοντσέρτο αφιερωμένο στη Μαρία Κάλλας. Στο ναό της Παναγίας του Χιονιού, Santa Maria della Neve ή Santa Maria Maggiore, της Μεγάλης Παναγιάς, μουσική - φόρος τιμής στην ‘θεϊκή Kάλλας’, τη ‘Divina’ των Ιταλών. Omaggio a Maria Callas. Λίγο πιο κάτω από την εκκλησία, η βίλα στην οποία έζησε στη δεκαετία του ‘50 η Κάλλας με το σύζυγό της Giovanni Battista Meneghini. ‘Επίγειο παράδεισο’ αποκαλούσε το Sirmione κι αυτό της ανταποδίδει την αγάπη με τη Μουσική ‘που μας ανυψώνει προς εκείνους τους ουρανούς όπου τα πάντα είναι αρμονία’ όπως εκείνη έλεγε. Δυό βήματα από το σπίτι της, στη άκρη της χερσονήσου, τα ερείπια της μεγαλοπρεπούς βίλας του ποιητή Catullo.

Είναι νωρίς ακόμη για το κοντσέρτο. Με την ομορφιά των ψηφιδωτών της βίλας του Κάτουλου μες τα μάτια και το νου, ας καθίσουμε στο δημόσιο κήπο ‘Μaria Callas’, κάτω από τους λαμπρούς ουρανούς του Sirmione, μένοντας κρυμμένοι πίσω από πελώριες γαλάζιες ορτανσίες και εκρηκτικούς ιβίσκους, για να … κρυφακούσουμε τους δύο γείτονες που ψιθυρίζουν:

- Μαρία, … το πάθος ! Γεννήθηκα το ρωμαϊκό έτος 84 και σε τριάντα χρόνια πέθανα από τον καημό του έρωτα. Ο έρωτας με γέννησε, το πάθος με έκανε ποιητή.

- Κάτουλε, γεννήθηκα το 1923, έζησα για το πάθος, και στα πενήντα τέσσερά μου πέθανα από την πληγή της προδοσίας.

- Μαρία, άκουσε τις λέξεις μου για την αγάπη μου :

« … Ο ήλιος πάει στη δύση του και πάλι πίσω θα’ρθει, μα η λιγοστή ζωούλα μας όταν θα βασιλέψει, νυχτιά μας μένει ατέρμονη, για να την κοιμηθούμε. Δος μου λοιπόν χίλια φιλιά και εκατό ακόμα και άλλα πάλι χίλια κι ακόμα εκατό και δος μου χίλια άλλα κι απανωτά εκατό … Τόσα φιλιά πολλά να τον φιλάς αρκούνε τον Κάτουλό σου τον τρελό και φτάνουν … Da mi basia mille … »

- Κάτουλε, τις λέξεις κι εγώ αγάπησα, με σεβασμό τους έδωσα θέση μέσα στη μουσική μου. Τόνισα τις συλλαβές τους, ακολούθησα τα θαυμαστικά τους, αναρωτήθηκα με τα ερωτηματικά τους. Κι αυτές μου επέτρεψαν να τραγουδήσω τον πόνο, τη νοσταλγία, την απελπισία, το πάθος… 

- - Αγαπήσαμε πολύ, γι’ αυτό μπορέσαμε να υποφέρουμε - η απουσία των αγαπημένων στέρησε την ύπαρξή μας από ζωή - πόσο εκθέσαμε τον εαυτό μας, πόσο μόνοι απομείναμε όταν μας αρνήθηκαν - γευτήκαμε την πληρότητα, τρομάζουμε στο κενό μας - γκρεμιστήκαμε από την ψευδαίσθηση του ‘για πάντα δικός μου’ - το πάθος της ένωσης, ο χωρισμός, η αυταπάτη – όχι, ο έρωτας δεν είναι μάταιος – μέσα στο πάθος μάθαμε ποιοί είμαστε - μισήσαμε μέσα από την αγάπη - αποτύχαμε στην ανθρώπινη διάστασή μας κι αναζητήσαμε το φάντασμα του θανάτου – το πάθος, μας πρόσταξε να επιθυμήσουμε το ατελεύτητο - οι αγαπημένοι μας κομμάτι της ψυχής μας – το πάθος μας κόκκος αιωνιότητας… Πώς θα δώσουμε νόημα σε όλα αυτά; Σε ποια γλώσσα ; … Σε ποια μουσική ; 

Η ώρα πέρασε. Ο ήλιος αφήνει τις ορτανσίες και τους ιβίσκους στη σκιά. Ώρα να πηγαίνουμε κι εμείς.

Μαρία: «… Νοσταλγώ τόσο πολύ το Σιρμιόνε ! … »

Κάτουλος: « Χαίρε, γλυκό μου Σίρμιο, χαίρετε κι εσείς, ω! κύματα …»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  15 - 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO