10:00 - 14:00 CET
11:00 - 15:00 GRT
Track
by
IT SOUNDS NICE

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Κυριακή, 19 Μαΐου 2024  10:43 CET  |  11:43 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Περίπατος στη Ρώμη με τον Ottorino Respighi
Περίπατος στη Ρώμη με τον Ottorino Respighi
Άρθρο: "Περίπατος στη Ρώμη με τον Ottorino Respighi" από την Κία Σακελλαρίδου


Η Κία Σακελλαρίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ιταλική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε στον τομέα της εταιρικής επικοινωνίας. Από τις εκδόσεις Χρήστος Δαρδανός έχουν εκδοθεί τα βιβλία της Νύχτες με Νοτιά, ποίηση, Τα Κοχύλια του Ονούφριου, πεζογραφία, Οι Αναμνήσεις έχουν Γεύση, πεζογραφία. Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης εκδόθηκε το βιβλίο της Οι Επισκέψεις, πεζογραφία. Κείμενα και ποίησή της δημοσιεύονται στο περιοδικό Απόπλους. Άρθρα της σχετικά με τη μουσική εμφανίζονται στην ιστοσελίδα Classical Radio.gr. Είναι μέλος του λογοτεχνικού ιδρύματος Fondazione Premio Napoli.
___________________________

Περίπατος στη Ρώμη με τον Ottorino Respighi

Εγώ, ο Ottorino Respighi, γεννημένος στη Bologna, απεβίωσα το έτος 1936 στην πόλη που λάτρεψα, τη Ρώμη, κι εκεί κατοικώ, για πάντα. Oυρανός μου, τα πεύκα της Ρώμης, σπίτι μου τα συντριβάνια της Ρώμης. Περπατώ στους δρόμους της, διατρέχω τον χρόνο, τις ώρες της ημέρας. Κάθε κρήνη της πόλης, κλειδί μυστικών, ερμητικών συμβόλων, το νερό, πηγή ζωής, αρχή και τέλος των πραγμάτων, νερό διάφανο και βαθύ, αιχμαλωτισμένο από την Ομορφιά της Τέχνης, πρόσκαιρα, το νερό περαστικό, γλύφοντας τις εξαίσιες πέτρινες μορφές, διηγείται. Το νερό, αιώνιο, διανύει τις ώρες μας, δείχνοντας.

Έτος 1550, Ρώμη. La Fontana di Valle Giulia all’ alba. Ξημέρωμα στο συντριβάνι της Valle Giulia. Καινούργια ημέρα, η συνείδηση ξυπνάει, εγκαταλείπει τον ύπνο, εισέρχεται στον κόσμο των φαινομένων, αφυπνισμένη από τη θέρμη του φωτός. Ξημερώνει στην κοιλάδα Giulia, ανάμεσα στο λόφο Parioli και τα περιβόλια του Lucullo, εκεί που στις δικές μου ημέρες εκτείνονταν οι κήποι της έπαυλης Borghese, βλέπω τον πάπα Giulio III όρθιο εμπρός στο συντριβάνι, τον κρυφακούω να εκφράζει ευγνωμοσύνη για το μεγαλύτερο θείο δώρο στον άνθρωπο, την Ομορφιά. … Ομορφιά που εξυψώνεις το πνεύμα οδηγώντας το στην περισυλλογή… Ο πάπας που έμεινε στην ιστορία όχι για τη θεολογία του, αλλά για την αγάπη του προς την Τέχνη, προσεύχεται.

Έτος 1643, Ρώμη. La fontanta del Tritone al mattino. Πρωί στο συντριβάνι του Τρίτωνα. Ο αρχιτέκτονας Gian Lorenzo Bernini στέκεται δίπλα στον πάπα Urbano VIII Barberini, στο άνοιγμα των δρόμων, απέναντι στο παλάτι του πάπα, εκεί όπου, στις ημέρες μου, απλωνόταν η πλατεία Barberini. Κάτω από το πρωϊνό φως, φιγούρες πέτρινες, Ναϊάδες αέρινες χορεύουν μέσα στα νερά, ανάμεσα σε κοχύλια και δελφίνια, με πλεγμένες τις ουρές, ο θρίαμβος των υδάτων. Ο Τρίτωνας, με λέπια ψαριού στα πόδια, φυσάει στο κοχύλι του, για να σηκώσει τρικυμίες στις θάλασσες, για να κατευνάσει τις φουρτούνες με τη μουσική του. Κι ανάμεσά τους, πλεγμένα στις ψαρίσιες ουρές, τα κλειδιά και το στέμμα του Ποντίφηκα. Και οι μέλισσες, σύμβολο της ισχυρής οικογένειας Barberini που γέννησε τον πάπα Urbano VIII. Ο μύθος, η ομορφιά, η εξουσία, ο πλούτος, η δόξα, η Τέχνη. Barberini και Bernini. Ο πάπας και ο καλλιτέχνης.

Έτος 1762, Ρώμη. La fontana di Trevi al meriggio. Μεσημέρι στην κρήνη Trevi. Στο τρίστρατο - trivium - που σηματοδοτεί τη διαδρομή ενός αρχαίου υδραγωγείου, ο πάπας Clemente ΧIII, εγκαινιάζει το μεγαλειώδες γλυπτό αρχιτεκτόνημα της κρήνης Trevi. Τα μυστικά της σοφίας ανοιχτά, για όσους έχουν μάτια. Η οργή του Ωκεανού, ο θρίαμβος του Ποσειδώνα. Τρίτωνες και θαλάσσια άλογα, βράχια, κοχύλια, μαρμάρινα. Θεότητες των υδάτων και φιγούρες αλληγορικές, η γονιμότητα, η αφθονία, ο πλούτος των αγρών. Βλέπω τον βενετσιάνο πάπα να σφίγγει τη χούφτα, να σηκώνει το χέρι, να πετάει κάτι στα νερά, ένα νόμισμα λάμπει στιγμιαία κάτω από τον ήλιο του μεσημεριού, κάποιο δουκάτο ή παλιό φιορίνι, ένα εσκούδο του παπικού κράτους. Μια ευχή.

Έτος 1589, Ρώμη. La Fontana di Villa Medici al tramonto. To συντριβάνι της έπαυλης Medici στο ηλιοβασίλεμα. Κυλάει το νερό στην κρήνη, εδώ πάνω στον λόφο Pincio, έξω από την έπαυλη των Medici. Στέκω δίπλα στον αρχιτέκτονα Lippi, αυτός σμίλεψε την αρχαία γρανιτένια λεκάνη, κυλάνε οι αιώνες εμπρός στα μάτια μας και οι άνθρωποι που τους βαδίζουν. Να, ο Lucullo, εδώ στα περιβόλια του, στοχάζεται την Τέχνη, σχεδιάζει ένα εξαίσιο δείπνο. Να, η Messalina, μέσα στην έπαυλη, σωριάζεται νεκρή, σκοτωμένη από τον αυτοκράτορα σύζυγό της. Ύστερα, οι κήποι γίνονται αμπέλια, το αίμα γίνεται κρασί, κυλάνε αιώνες. Και οι οι δούκες της Τοσκάνης Medici, κάνουν την έπαυλη τρόπαιό τους, να δείχνει ότι κι αυτοί είναι πρίγκηπες, με κατοικία στη Ρώμη. Τα πάντα έρχονται και παρέρχονται, ο ήλιος βασιλεύει, κοκκινίζει ο ρωμαϊκός γρανίτης του συντριβανιού της έπαυλης Medici, μελαγχολία, η νύχτα καλύπτει αργά αργά τα μυστικά της Ρώμης…

Ottorino Respighi (1879-1936) : Le Fontane di Roma, I Pini di Roma, Musica per Pianoforte a Quattro mani / Tiziana Moneta – Gabriele Rota, Milano 1997 (La Bottega Discantica).

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  13 - 19 ΜΑΪΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO