08:00 - 12:00 CET
09:00 - 13:00 GRT
Track
by
LOVELY DAY

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024  9:09 CET  |  10:09 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Το Καλοκαίρι του Antonio Vivaldi...
Το Καλοκαίρι του Antonio Vivaldi...
Άρθρο: "Το Καλοκαίρι του Antonio Vivaldi, το Καλοκαίρι του Οδυσσέα Ελύτη"
από την Κία Σακελλαρίδου


Η Κία Σακελλαρίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ιταλική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε στον τομέα της εταιρικής επικοινωνίας. Από τις εκδόσεις Χρήστος Δαρδανός έχουν εκδοθεί τα βιβλία της Νύχτες με Νοτιά, ποίηση, Τα Κοχύλια του Ονούφριου, πεζογραφία, Οι Αναμνήσεις έχουν Γεύση, πεζογραφία. Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης εκδόθηκε το βιβλίο της Οι Επισκέψεις, πεζογραφία. Κείμενα και ποίησή της δημοσιεύονται στο περιοδικό Απόπλους. Άρθρα της σχετικά με τη μουσική εμφανίζονται στην ιστοσελίδα Classical Radio.gr. Είναι μέλος του λογοτεχνικού ιδρύματος Fondazione Premio Napoli.
___________________________

Αρχές Αυγούστου στο κατάστρωμα πλοίου σε ταξίδι στο Αιγαίο. Περίπλους των νησιών του ελληνικού αρχιπελάγους. Διαβάζοντας μεγαλοφώνως στίχους από το ‘Σώμα του Καλοκαιριού’ του Ελύτη:

Πάει καιρός που ακούστηκε η τελευταία βροχή / Πάνω από τα μυρμήγκια και τις σαύρες / Τώρα ο ουρανός καίει απέραντος …

Δίπλα μας, μια παρέα Ιταλών να ακούει το ‘Καλοκαίρι΄ του Vivaldi. L’ Εstate. Concerto in sol minore per violino, archi e cembalo. Ακούμε όλοι, γοητευμένοι.

Μήπως τους ενοχλούμε με την απαγγελία μας; Όχι, παρακαλούμε συνεχίστε, απολαμβάνουμε τη μουσική της γλώσσας σας. Κι εμείς:

… Ποιος είναι αυτός που κείτεται στις πάνω αμμουδιές / Ανάσκελα φουμέρνοντας ασημοκαπνισμένα ελιόφυλλα / Τα τζιτζίκια ζεσταίνονται στ’ αυτιά του / Τα μυρμήγκια δουλεύουνε στο στήθος του / Σαύρες γλιστρούν στη χλόη της μασχάλης / Κι από τα φύκια των ποδιών του αλαφροπερνά ένα κύμα …

Το καλοκαίρι του Vivaldi στο Βένετο, ανάμεσα στα ψηλά βουνά των Άλπεων και τη βενετσιάνικη λιμνοθάλασσα, άλλοτε δροσισμένο άλλοτε πνιγμένο από τη θερμή υγρασία, συχνά εκρηκτικό, η θάλασσα το ημερεύει, τα ύψη το πνίγουν στις καταιγίδες τους.

Αntonio Vivaldi: Καλοκαίρι. Allegro non molto.

Κάτω από την αμείλικτη ζέστη του ήλιου φλέγονται άνθρωποι και κοπάδια και τα δέντρα τσουρουφλίζονται … Nα, η φωνούλα του κούκου και τα γλυκά γουργουρίσματα των περιστεριών … Κι ο Ζέφυρος απαλά χορεύει… Φθάνει όμως ο Βοριάς με τις καταιγίδες του, τον απειλεί, τον διώχνει μακριά. Τρέμει ο βοσκός από το φόβο του…

Οδυσσέας Ελύτης: Το Σώμα του Καλοκαιριού.

… κι από τα φύκια των ποδιών του αλαφροπερνά ένα κύμα / Σταλμένο απ’ τη μικρή σειρήνα που τραγούδησε: Ω, σώμα του καλοκαιριού γυμνό καμένο / Φαγωμένο από το λάδι κι από το αλάτι / Σώμα του βράχου και ρίγος της καρδιάς…

Antonio Vivaldi: Καλοκαίρι. Adagio. Presto.

Τρέμει ο βοσκός τρομαγμένος από την αστραπή και απ’ τη βροντή … Κουνούπια και μυγάκια βουίζουν τρελαμένα γύρω του … Αλίμονο, ο φόβος του βγαίνει αληθινός … Βρυχώνται οι ουρανοί και το χοντρό χαλάζι χτυπάει αλύπητα τα καλαμπόκια που στέκουνε περήφανα…

Οδυσσέας Ελύτης: Το Σώμα του Καλοκαιριού.

Έρχονται σιγανές βροχές ραγδαία χαλάζια … / Βουτάνε οι λόφοι στα πηχτά μαστάρια των νεφών …

Ακούει ο Vivaldi το καλοκαίρι της πατρίδας του, τη μαγεία του, τα δώρα που αυτό φέρνει, τον πλούτο των καρπών του, τη δύναμη στους ανθρώπους, ακούει την ευλογία των καταιγίδων του. Η καλοκαιρινή μπόρα πρωταγωνιστεί στο Καλοκαίρι του Vivaldi. Είναι αυτή που ποτίζει τη ζωή, τη διαιωνίζει, την καθιστά αθάνατη.

Όπως ο ήλιος και ο ουρανός, πρωταγωνιστές του Καλοκαιριού του Ελύτη, πίσω από τα χαλάζια και τα μελανά αγριεμένα κύματα, δείχνουν στη δική του πατρίδα την αθάνατη ώρα:

… Όμως και πίσω απ’ όλα αυτά χαμογελάς ανέγνοια / Και ξαναβρίσκεις την αθάνατη ώρα σου / Όπως στις αμμουδιές σε ξαναβρίσκει ο ήλιος / Όπως μες στη γυμνή σου υγεία ο ουρανός . -

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  15 - 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO